Синдикатите одобряват задължителната предучилищна подготовка от 5 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:41 / 27.07.2010Коментари ()873
© Plovdiv24.bg
Задължителната предучилищна подготовка на децата от петгодишна възраст е много полезна и навременна мярка, която социалните партньори безрезервно одобряват, заявиха от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", след представително проучване сред българските учители и родители, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Макар че тази мярка ще обхване повече деца от етническите малцинства, които сега не са обхванати от задължителната подготвителна група, тя ще постави в равностойно положение учениците в първи клас. Вече няма да се губи почти година време за социализация на учениците, които за първи път излизат от бащиния дом, време, което се краде от децата посещавали подготвителни групи и натрупали вече основни навици.

Най успешната социализация на едно дете е сред себеподобни, а в подготвителната група то открива точно тази среда. Отглеждането на децата само в домашни условия прави тяхната социализация много по бавна и недостатъчна и ги поставя в ситуация на трудно преодолим стрес при влизане в училище. Това в никакъв случай не отменя ролята и задълженията на родителите, които трябва съвместно с учителите да извършват възпитателния процес.

Глобите за родителите, които не осигуряват присъствието на децата и учениците в учебните заведения трябва да бъдат много високи, защото родителите с тези си действия лишават децата си от основното човешко право - правото на образование. В Европа тези санкции са много по категорични и въздействащи, като достигат до 10 000 евро в някои страни.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sindikatite-odobryavat-zadulzhitelnata-preduchilishtna-podgotovka-ot-5-godini-180285
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.