"Пътна полиция": Хората не се плашат от това, че ще убият някой на пътя, а от това, че ще им вземeм колата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:46 / 05.09.2023Коментари ()1774
© Plovdiv24.bg
"Хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя. Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите“ – това каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция“ пред БТВ по повод случая, в който дете беше ударено от автомобил и убито на пешеходна пътека в столицата. Близнаков разкри, че през последния месец откакто в сила е влезнала новата мярка за нарушители, че автомобилите им ще бъдат отнемани, случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици рязко са спаднали.

По думите му само от 8 август досега случаите на пияни шофьори са намалели с 343 или има 3 пъти по-рязко намаляване отколкото през цялата година. Близнаков каза още, че досега не е виждал такъв ефект на мярка за намаляване на инцидентите и бил изненадан. "Над 2 на 1000 алкохол в кръвта – ти не знаеш какво се случва зад волана на автомобила. Как може въобще някой да си позволи да сяда да кара така?“, възмути се експертът. На въпрос дали и спътниците в такива автомобили трябва да носят отговорност, Близнаков уточни, че всяка промяна в нормативните правила ще се прилага. Все пак експертът е категоричен – вместо да се пишат нови правила, най-важното е те да бъдат прилагани.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Putna-policiya-Horata-ne-se-plashat-ot-tova-che-shte-ubiyat-nyakoi-na-putya-a-ot-tova-che-shte-im-vzemem-kolata-1811963
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.