Ако има следващ циклон със значителни валежи, той ще се казва Елиас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:19 / 08.09.2023Коментари ()2684
©
Националният институт по метеорология и хидрология е част от международна организация, която обединява всички метеорологични служби. В случай на опасни метеорологични явления когато има оранжев или червен код, свързан с преминаването на циклон например, му се дава име от предварително приготвен списък. В него имената са подредени по азбучен ред.

Според Анастасия Стойчева от Института по хидрология и метрология колегите ѝ от Гърция, при които през изминалата седмица паднаха най-значителни валежи от дъжд, са дали име на циклона Даниел. След това са го изпратили до всички европейски страни за да може да се ползва това име навсякъде по света, информира БНТ.

Тази практика е от 5-6 години и според хората от бранша тя е доста удобна за българските и европейските синоптици. Според изготвения списък, ако има следващ такъв циклон със значителни валежи, той ще се казва Елиас. Това име следва по азбучен ред. След него са Федра, Гай, Хелена и така нататък, като последното име в списъка е Зое.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Ako-ima-sledvasht-ciklon-sus-znachitelni-valezhi-toi-shte-se-kazva-Elias-1816734
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.