Драстична липса на хигиена в ресторанти и магазини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 09.08.2006Коментари ()1668
©
Собствениците на търговски обекти и заведения за обществено хранене и техният персонал масово не спазват хигиенните норми в работата си. Това показват проверките на регионалните здравни инспекции от миналата седмица. Само за 5 дни от 31 юли до 4 август експертите са проверили 3618 търговски обекта, заведенията за хранене и развлекателни комплекси в цялата страна. За нарушения са съставени 122 акта, 29 обекта са затворени. Най-много са спрените за работа магазини и заведения в Пловдив - 6. Там има и най-много проверени обекти - 448, показват данните. В Силистра инспекторите са затворили 5 обекта, по 3 са запечатаните в Бургас и Видин.

Най-често допусканите нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, лоша хигиена на обектите и неправилно съхранение на продукти. Технологичните изисквания при приготвянето на храната също не се спазват, показва проверката. Експертите са засекли незаконни търговски обекти, които работят без разрешителни. Сред честите нарушения са и липсата на здравни изследвания на персонала, като голяма част от наетите нямат и нужното работно облекло. Често заведенията работят без течаща топла вода, без почистващи препарати и със силно замърсени и негодни за употреба кухненски съдове.
Причина за акцията на регионалните здравни инспекции са зачестилите случаи на масови зарази, особено с хепатит А. Заради опасност от епидемия вчера кметът на Сливен Йордан Лечков разпореди ромският квартал "Надежда" да се почиства всеки ден и да не се спира водата там. Миналата седмица в града са регистрирани 2 случая на вирусен хепатит. От общо 55 заразни заболявания в Сливен в момента 32 са чревни инфекции.

Във Варна също се вземат мерки срещу разпространението на хепатит. Дезинфекцирани бяха домовете на 4-те заразени с хепатит А деца от кв. "Владиславово". С препарати са третирани и всички улици в квартала. Директорът на РИОКОЗ - Смолян, д-р Мими Кубатева пък обяви пред радио "Фокус", че контролът върху храните в общината ще се извършва на всеки етап от тяхната обработка.

По последни данни от Националния медицински координационен център броят на новозаболелите от хепатит А в Своге спада значително. От началото на заразата на 14 юли до миналия ден там регистрираните болни са 180. Последният случай е от 7 август, а изписаните вече са 150. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Drastichna-lipsa-na-higiena-v-restoranti-i-magazini-18355
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.