Три варианта за разделяне на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:25 / 13.08.2006Коментари ()2789
©
Специално създадена работна група изготви три варианта за новото деление на страната на ниво NUTS 2 – районите за планиране. Работната група беше ръководена от зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова.

Промяната се налага, тъй като Северозападния и Югоизточния райони за планиране не отговарят на Регламент 1059/2003 на ЕС, който е задължителен за всички страни членки на съюза. Този регламент поставя изискване за минимален брой население от 800 000 души и максимален – 3 000 000.

В резултат от своите заседания работната група ще предложи на Министерски съвет актуализация на районите за планиране. Предложените варианти в доклада на работната група са три:
· Вариант с 6 района – запазва броя на районите с изменения в обхвата на областите. Районите са както следва: Северозападен район да включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Северен централен район да включва Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград. Североизточен район да обхваща Силистра, Добрич, Варна и Шумен. Югоизточен район да включва областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. Южен централен да обхваща областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Югозападен район остава с непроменен териториален обхват.

· Вариантът с 5 района обединява някои от съществуващите райони и изменения в обхвата на други. Районите тук са: Западен район – обединява съществуващите Северозападен и Югозападен район. Южен централен район да обхваща областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Югоизточен район за обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол, и Стара Загора. Североизточен и Северен централен райони остават непроменени.

· Вариантът с 4 района също се основава на обединяване на съществуващи райони. Предложените промени тук са: създаване на Северен район, който да включва сегашните Северен централен и Северозападен райони; Източен район, обединяващ сегашните Североизточен и Югоизточен район. Южен централен и Югозападен райони остават непроменени.
Министерски съвет ще избере един от предложените варианти на нова териториална класификация, който ще бъде представен и съгласуван с ЕВРОСТАТ. До края на годината промените трябва да бъдат отразени и в Закона за регионалното развитие.

При новото райониране освен критерият население, са отчетени и географските характеристики на областите, традиционните икономически и културни връзки между отделните области, влиянието на европейските транспортни коридори, ролята на големите градски центрове и други.
В заседанията на работната група участваха експерти от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на държавната администрация и административната реформа, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и горите, Министерство на транспорта и съобщенията, Министерски съвет, Национален статистически институт, представители на областни администрации.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Tri-varianta-za-razdelyane-na-Bulgariya-18439
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.