В Пловдив вече е наличен апарат, който разпознава раковата клетка от здравата тъкан по време на операция
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 18:20 / 22.10.2023Коментари ()6145
©
В Пловдив вече е наличен апарат, който разпознава раковата клетка от здравата тъкан по време на операция, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Апаратурата чака за патент за медицинско приложение в скоро време.



На официалното откриване на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология успяхме да разговаряме с изследователя в отдел растителна метаболомика Мария Бенина.

Тя ни обясни за един от най-модерните и интересни апарати на територията на центъра.

"Течен хроматограф" е апарат чрез които ние се опитваме да разберем състава на дадена проба, тоест от какви вещества качествено и количествено се съдържат в даденото растение. 

Уникалното за нашата апаратура е така наречения "реймс". Това означава разграждане на веществата, чрез генериране на електрически импулс, които предизвиква бързо разпадане и образуване на пушек. Влизайки в машината, пушекът в рамките на една минута дава "метаболитен профил на пробата".", разказа тя.

В момента апаратурата чака за патент за медицинско приложение. Тя е разработена да разпознава раковата клетка от здравата тъкан по време на операция, за да може възможно най-добре да бъде отрязан района, афектиран от раковия процес.

Сега този вид техника се прилага са изследване на растителни проби.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-veche-e-nalichen-aparat-koito-razpoznava-rakovata-kletka-ot-zdravata-tukanpo-vreme-na-operaciya-1867504
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.