Не искат камери в АГ-то в МБАЛ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 29.08.2006Коментари ()1153
©
Комисията за защита на личните данни реши пловдивската болница "Св. Мина" да свали видеокамерите от сградата и от акушерския и гинекологичния кабинет на АГ-отделението на ул. "Весела", съобщи за „Дарик” адвокат Милена Богоева от Асоциацията за евроинтеграция и права на човека, която подаде жалбата. Демонтажът трябва да стане в тридневен срок от получаване на решението на Комисията.

В двуседмичен срок управата на болницата трябва да изготви инструкция за специалните мерки за защита на обработваните данни, които се предават по електронен път. Проверка на „Дарик” днес установи че в болницата не са получили разпореждането, а управителят д-р Надежда Крумова е в отпуск.

През януари 2006 година бяха монтирани 5 камери в приемните кабинети в болницата и две в акушерския и гинекологичния кабинети на АГ отделението на ул. "Весела", които документират медицинските прегледи на пациентите без знанието и разрешението на лицата.

Мотивите на болничната управа, че камерите и звукозаписващата техника в болницата и в АГ-то са инсталирани от съображения за сигурност и като мярка срещу корупцията не издържаха пред Комисията за защита на личните данни, която счита, че са нарушени правата на физически лица. Общественият интерес не може да бъде преимуществен пред интересите на отделни физически лица, пише в решението си Комисията. При неизпълнение на предписанията й на управителя на болницата ще бъде наложена имуществена санкция. Информацията е на Дарик радио.






Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ne-iskat-kameri-v-AG-to-v-MBAL-Plovdiv-18795
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.