Вицеевропейски шампиони по карате правят роботи в Техническия университет – филиал Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 04.11.2023Коментари ()3131
Братята близнаци Джанет и Джейхан Идриз са второкурсници с отличен успех по специалността "Автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив и европейски вицешампиони в спорта карате. Как съчетават висшите инженерни науки с високото спортно майсторство? Денят на братя Идриз е точно разписан и не търпи изменения – 2 часа тренировки, пътуване от Асеновград до университета, лекции и упражнения, монтаж на учебни роботи, самостоятелна работа с новия учебен материал. "В нашето семейство ние с брат ми сме първото поколение, което поема по пътя на инженерните науки. Избрахме си специалността "Автоматизация“ с много търсене и много проучване. От 11 клас като ученици в Професионалната гимназия по електроника и електротехника започнахме да търсим своята професия. Решихме, че бъдещето е в автоматизацията. А със спорта успяхме да обиколим Европа и видяхме, че автоматизацията е насока в икономиката целия континент.“ - разказва Джанет Идриз.

Джейхан Идриз обобщава, че заедно с брат си учат една специалност, защото интересите им са еднакви, имат еднакви цели, стигнали са до общ извод как да изберат професионалния си път напред. “ Учим заедно и това е голямо предимство. Студентската ни група е от 16 души, а ние с брат ми сме първенци в специалността "Автоматизация“. На границата сме на пълното отличие и това ни е цел.

В университета на нас ни дават да грешим докато търсим правилното техническо решение на дадена задача. Стимулират ни да опитваме, оставят ни сами в дълбокото.

Нещо повече – пробваш ли, значи имаш желание да постигнеш нещо. Ценим подкрепата на нашите преподаватели в университета, независимо дали грешим или не.“ - казва Джейхан Идриз.

Невероятен финал – брат срещу брата

Джанет и Джейхан Идриз тренират в асеновградския карате клуб "Хамон“ от шесгодишни. И имат превъзходни резултаати не само в България, но и в Европа. Двамата са бронзови медалисти от Европейското първенство за мъже до 21 години през 2022 година. Трети са на Стария континент и в категорията "Ката. Европейските резултати мотивират братята Идриз да участват и в предстоящите световни и европейски универсиади, където ще представят своето висше училище – Техническия университет – филиал Пловдив. "През 2022 година завоювахме и защитихме нашите черни колани в България след 7-часов изпит. Ние сме първите трениращи спортисти от Асеновград с черни колани. През миналата година взехме участие в 3 състезания в тежка категория при мъже и успяхме да вземем медали във всяко от тях, аз бях втори. На финала се срещнахме двамата и беше невероятно преживяване.“ – спомня си Джейхан Идриз.

"Съвсем наскоро се прибрахме от Япония. Видяхме как живеят японците и как тренират нашия спорт. Това пътуване ни помогна както за спорта, така и за образованието. И дори за нашия живот, защото се срещнахме с много мотивирани хора. Те знаят къде искат да бъдат след година и дори след десет години. Това разбиране за живота много ни хареса и ще го следваме и ние.“ - заключи Джейхан Идриз.

Стъпки към изкуствен интелект

На въпроса какво са автоматизирали досега Джанет Идриз обяснява, че са направили "светофар“, а след това на едно PLC са написали код, който трябва докажеш своето своето присъствие с определен набор от команди като натискане на бутон или завъртане на ключ . Всичко това се пише на код, а предварително с сглобява. Интересно е, защото можем да видим машината отвътре и да разберем принципите на работа, казва Джанет.

Отскоро братя Идриз изработват и малки състезателни роботи в Клуба по роботика в Техническия университет – филиал Пловдив. И вече участват с тях в национални състезания в три категории: "Сумо“, "“Следване на линия“ и " 3D пъзел“. Правят своите малки роботи с удоволствие, а и защото считат, че това е подготовка за трети курс, когато ще учат специализиращ предмет "Изкуствен интелект и роботика“. "Искаме да учим в тази сфера, защото според нас бъдещето е в изкуствения интелект. Считаме, че той - роботът ще бъде помощник на човека, ще му помага в тежките и опасни физически дейности. Ще бъде по-добър от ръцете и от очите ни. Скоро ще дойде времето, когато ще управляваме робота пряко с мозъка си.“ - прогнозират братя Идриз и искат да са част от този процес.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Viceevropeiski-shampioni-po-karate-pravyat-roboti-v-Tehnicheskiya-universitet-filial-Plovdiv-1884094
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.