Лекар: Не есенната, а пролетната смяна на часовниците е проблемна за хората
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:45 / 07.11.2023Коментари ()1299
©
"Смяната на часовника оказва влияние върху циркадния ни ритъм, биологичния ни ритъм, пречи на съня ни, като това оказва по-неблагоприятно влияние върху хората с хронични заболявания, разказа в "Нощен Хоризонт" по БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, европейски сомнолог.

"За да имаме добър сън, трябва да спазваме режим на съня. Не есенната, а пролетната смяна на часовниците е проблемна за хората и от медицинска гледна точка не би трябвало да пипаме часовника, защото това ни разстройва и стресира организма."

Нарколепсията е неврологично рядко заболяване на съня, то е свързано с прекомерна дневна сънливост и с внезапни заспивания през деня, които наричаме сънни атаки.

В България от няколко години се диагностицират малко по-прецизно пациентите с това заболяване, за което има лечение, но нужните лекарства не се внасят у нас, а те са много скъпи.

В момента тези хора се лекуват с режим на съня, с малки планирани подремвания през деня, но пък тези хора не са работоспособни като останалите и за разлика от тях, хората с нарколепсия будуват по-често през нощта.

Прилагат им се поведенчески реакции, за да успеят да се адаптират и да се справят години наред така, а ако имахме медикаментите бихме могли да поддържаме този тонус, без да се налага да се извеждат социално тези хора от обществото, поясни още д-р Чипев.

 По думите му за жалост заболяването не е добре разпознаваемо дори сред невролозите.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Lekar-Ne-esennata-a-proletnata-smyana-na-chasovnicite-e-problemna-za-horata-1887222
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.