Оли Рен: Желанието ми е да видя България член на ЕС през януари 2007 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:55 / 03.09.2006Коментари ()1385
Еврокомисарят по разширяването Оли Рен разговаря с премиера Сергей Станишев в МС и изказа искрените си желания за скорошно членство на България в ЕС.

Радвам се, че се връщам в София след летния отпуск, който очевидно е бил време за много упорита работа, каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен след срещата си с премиера Сергей Станишев. Той отбеляза, че последният мониторингов доклад за страната ни е в процес на активна подготовка, но на базата на предварителните констатации е установен значителен напредък в няколко технически области. Необходими са по-нататъшни усилия в областта на правосъдната система и борбата с организираната престъпност и корупцията, препоръча Оли Рен, като подчерта, че желанието му е да види България член на ЕС от 1 януари 2007 г. Мой дълг е да следя за изпълнението на поетите ангажименти. ЕК и правителството споделят виждането, че реформите в страната трябва да продължат до датата на присъединяване и след това, за да се гарантира необратимостта на процесите, каза в заключение еврокомисарят по разширяването.

Премиерът Сергей Станишев информира подробно Оли Рен за водещия приоритет на правителството – подготовката на България за членство в ЕС. Целта ни е да се подготвим за ефективно и полезно и за двете страни членство, уточни той.

Като подчерта деловите и доверителни партньорски отношения между правителството и ЕК, министър-председателят изрази очакването си напредъкът на България да бъде обективно оценен в предстоящия на 26 септември мониторингов доклад, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи, където се полагат значителни, сериозни и систематични усилия.

Основното ми политическо послание пред еврокомисаря Оли Рен беше, че реформите в тази област ще продължат, защото преди всичко ние, нашето общество, нашата страна и нашите граждани сме заинтересовани от ефективно правосъдие и от ограничаване на организираната престъпност, бе категоричен премиерът Сергей Станишев след края на срещата. Според него от постигането на поставените цели зависи и цялостното развитие на България.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Oli-Ren-Zhelanieto-mi-e-da-vidya-Bulgariya-chlen-na-ES-prez-yanuari-2007-g-18899
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.