Нова тенденция! Намаляване на грамажа и използване на пресни и свежи продукти местно производство | ||||||
| ||||||
Туристите освен вкусна храна, вече търсят преживяване и за духа, показват наблюденията на Косев. Той разкри, че тенденцията в туризма е намаляване на месото и увеличаване на зеленчуците. Друга особеност е намаляване на грамажите, с използване на пресни и свежи продукти местно производство. Кулинарията е отражение на историята, бита и манталитета, а местната кулинария дава една уникалност на региона, смята ресторантьорът и университетски преподавател Желязко Каракашев. Пред Дарик той сподели, че наскоро при разходка по крайбрежната алея във Варна е чул само чалга и гръцка музика. "В Гърция никъде не съм чувал някой да свири българска музика или да предлага български продукти. Това е една тема, която е за възпитание и на публиката, и на всички нас", коментира Каракашев. Той разкри, че е готов с предложение до Министерство на туризма за създаване на стандарт "Механа", в който всичко да бъде регламентирано. Преди дни във Варна се проведе първият гастро семинар, в който лектори бяха сомелиери, готвачи с опит в ресторанти със звезди Мишлен и професионалисти в сектора. Експертите са на мнение, че типичните местни храни със сигурност създават условия за конкурентен бизнес. Не трябва обаче да смесваме западното с източното, за да запазим местната идентичност. |