"Ел Би Булгарикум" и японска фирма с обща лаборатория | ||||||
| ||||||
Развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството и има за цел да повиши научно-изследователския потенциал и експертизата в областта на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се съвместният институт да стартира през 2024 г. Съвместната инвестиция в изследователска лаборатория в България е един от основните ни приоритети. Очакваме новият проект да стартира в България през следващата година. Поставяме основите за сътрудничество и за следващите 50 години“, каза министърът на икономиката Богдан Богданов. Сътрудничеството между българската държава и "Мейджи“ стартира през 1973 г., когато в Япония започват първите продажби на българско кисело мляко, произведено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на сътрудничеството българското кисело мляко се разпознава вече от близо 95% от японците. България винаги ще бъде надежден икономически партньор, на който Япония може да разчита“, каза още министър Богданов. Той акцентира на факта, че въпреки наблюдаваната рецесия в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. За третото тримесечие на годината страната ни се нарежда в топ 5 по икономически растеж в рамките на ЕС. Министър Богданов е на официална визита в Япония, където се срещна с президента на "Мейджи Холдингс“ Кадзуо Кавамура и с президента на компания "Мейджи“ Кацунари Мацуда. През следващата седмица се очаква представители на "Мейджи“ да пристигнат в София за финализиране на проекта. |