Учат ни как да избираме правилните електроуреди
Автор: Десислава Томева 16:47 / 04.01.2024Коментари ()2271
© Blagoevgrad24.bg
Министерството на енергетиката публикува полезни съвети как да изберем електроуред и как да спестяваме от сметките си за ток.

Ведомството дава достъп и до полезни връзки в интернет, чрез които получаваме пълна информация за енергийната ефективност за харесания от нас електроуред.

Информацията е достъпна на интернет страницата на Министерството на енергетиката: 

Старите електроуреди често консумират големи количества електроенергия. Специалистите казват, че разликата в консумацията между стар и нов уред може да достигне до три пъти.

Затова един от основните критерии за избор на нов електроуред е неговата енергийна ефективност. Всички нови електроуреди са снабдени с енергийни етикети, които показват какво количество електроенергия е необходимо за нормалната работа на уреда. Така потребителят предварително може да изчисли какъв разход на електроенергия ще е необходим за ефективното му използване.

Етикетът за енергийна ефективност е единен като визия и съдържание за целия Европейски съюз. От март 2021 г. върху всички електроуреди, продавани в рамките на ЕС, присъства нов етикет. В него са въведени промени в класовете на енергийна ефективност – така например предишните класове А+++, А++ и А+ са заменени с уеднаквена скала за консумация, отбелязана с буквите от А до G. Уредите с най-ниска консумация на енергия (т.е. най-ефективните), са от клас А, следвани от такива, клас B, C, D и т.н.

Енергийният етикет предоставя информиран избор на потребителите вече над четвърт век. Общоевропейско проучване на Евробарометър преди време показа, че 93% от потребителите в ЕС разпознават етикета, а огромното мнозинство отговарят, че етикетът е повлиял на решението им кой продукт да закупят.

Проверете енергийната ефективност на вашия електроуред в сравнение с други

https://tool.label2020.eu/bg

Информация за Енергийния етикет можете да откриете https://bg.label2020.eu/


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Uchat-ni-kak-da-izbirame-pravilnite-elektrouredi-1954587
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.