ГМО зеленчуци в България? Производителите притеснени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:06 / 10.01.2024Коментари ()2030
©
Общественият център за околна среда и устойчиво развитие във Варна призова министър-председателя Николай Денков да не допусне отглеждането на ГМО зеленчуци в България. От екоорганизацията настояват България да гласува против предложението на Европейската комисия за дерегулиране на ГМО растения, произведени с нови геномни техники.

Еколозите са притеснени от новите геномни техники. Според тях те ще навредят на природата и човека.

Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие: “Опасностите са няколко. Първо – изпускани в природата ГМО организмите вече ще доминират над останалите и ще ги замърсят и е много трудно да опазим чисти организми, след като пуснем в природата масово ГМО. Ние ще загубим възможност да имаме биологично земеделие. Особено с новите техники, и особено това, което ни предлагат – да няма сертифициране, да няма етикетиране. Вие дори да отидете в био ферма няма да знаете дали не е замърсена."

Геоги Георгиев отглежда екологично чисти плодове и зеленчуци в добричкото село Карапелит. Той използва само стари сортове:

“Сега ще го направят по-просто - няма да пишат всичко и ще казват, че всичко е ОК, всичко е хубаво и полезно. Пак дълбоко се съмнявам. Това, което ще се продава на пазара, не само нашия, но и изобщо на европейския, няма да има нищо общо с плодовете и зеленчуците, които наричаме “био".

Хората и сега трудно различават ГМО стоките от тези, които са произведени в биологично чисти условия, показа репортерска проверка на БНТ:

“Не използвам и се надявам, когато купувам да не са такива зеленчуците, ами да са по-натурални. - Как разпознавате кои са натурални и кои не? - Няма как много да се разпознае, освен да разчитаме на етикета друго не ми остава."

“Много ме притесняват. Аз съм биоложка, учител, долу-горе съм в час с нещата. Жалкото е, че не можем да ги различим."

Противниците на теорията, че ГМО вреди, твърдят, че и чрез биологичното селектиране, което се е прилагало години наред, също се произвеждат генно модифицирани плодове и зеленчуци. Според хората от центъра обаче има важни разлики.

Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие: “Биологичното селектиране е един много бавен процес, преминава през много години и тестване в природата. Как се държи едно растение. Докато тук става за за секунди – премахваме един ген, преработените растения стават нови и нямаме информация как ще се държат."

Варненските еколози подариха екологично чисти зеленчуци на областния управител Андриана Андреева, с желанието тя да предаде исканията им към правителството.

“Мнението, което имам, е като гражданин, който има своите опасения, и от материалите, с които се запознах и които ми бяха предоставени. Разчитам експертите на ниво държавни институции, придвижвайки цялата тази документация към министър-председателя да вземат обосновано мнение", каза проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варна.

Еколозите са категорични, че битката им за чисти плодове и зеленчуци ще продължи. Заявиха и готовност за протести.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/GMO-zelenchuci-v-Bulgariya-Proizvoditelite-pritesneni-1961620
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.