Нов Дом на художниците в Пловдив се открива с изложба на Христо Стефанов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 09.11.2010Коментари ()1037
©
Сега сградата е напълно обновена и възстановена в нейния оригинален вид, дворът е озеленен
Нов Дом на художниците ще бъде открит в Пловдив на 15 ноември 2010 година. Старинна къща бе превърната в салон на изкуствата след мащабна реконструкция, направена със средства на Международен панаир Пловдив. Тя се намира на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" до южния вход на тунела.

Първият гост в Дома на художниците ще бъде прочутият Христо Стефанов, един от "петимата големи" на Пловдивската група от 60-те и 70-те години на миналия век, които преобразиха съвременната българска живопис. Той е автор и на емблематичната за епохата стенопис "Огънят", оформяща зала 7 на НДК, в която са изобразени най-големите творци на България от миналото.

Неговата експозиция "Завръщане в Пловдив" ще бъде разположена на трите етажа на новия център за творчески срещи в града и ще остане там до 16 декември. Тя включва около 50 произведения - маслена живопис, акварел и графични отпечатъци, повечето от тях работени през последните години. Част от тях, заедно с други непоказвани творби, ще съставят голямата изложба в София, с която през пролетта на 2011 г. художникът ще отбележи своята 80-а годишнина.

Сградата, в която ще се помещава Домът на художниците, е строена през 1939-1942 година. През последните години се рушеше, а дворът беше обрасъл в бурени. Сега тя е основно ремонтирана и възстановена в нейния първоначален вид. Бял врачански камък и мрамор оформят фасадата и колоните. Направени са изолации, нови инсталации за ток и вода, декоративни метални огради, озеленяване с капково напояване. Вътрешният дизайн пресъздава стила на епохата, през която е изградена къщата, и е адаптиран към съвременните изисквания за артцентър.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nov-Dom-na-hudozhnicite-v-Plovdiv-se-otkriva-s-izlozhba-na-Hristo-Stefanov-205339
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.