Ревизори подгониха д-р Иван Чомаков за 19 млн. лева, платени за гориво
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 20.11.2010Коментари ()4388
© Plovdiv24.bg
Гориво за 19 338 000 лева е договорено в общината през миналия кметски мандат без проведена процедура по Закона за обществена поръчка, гласи докладът от ревизионната проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (бившия ДФК). Договорът с 4-годишен срок е сключен с пловдивска фирма "Ска" ден преди да изтече мандатът на тогавашния градоначалник д-р Иван Чомаков. За административно нарушение на д-р Чомаков е съставен акт, става ясно от проверката. Ревизията е приключила през август тази година и обхваща част от мандата на Чомаков и периода на управлението на Славчо Атанасов.

Проверяващите да се научат да четат закони, гневно реагира д-р Иван Чомаков. Горивото е договорено съгласно със Закона за стокови борси, в който е посочено какви стоки могат да купуват общините, подчерта бившият кмет. Договарянето чрез стокова борса е най-чистата, най-прозрачната процедура и аз препоръчвам списъкът на стоките да се разшири, защото това спестява на кметовете време и бюджетни средства, подчерта д-р Чомаков. Според него мошенгиите се правят обикновено с обществени поръчки, а не чрез договаряне на борсата.

Ревизорите твърдят също така, че по времето на д-р Иван Чомаков без проведени обществени поръчки са били подписани два договора за ремонт на детското влакче на стойност 91 533 лева, а също така без процедура е възложен строителен и технически надзор за 102 700 лева. Офис техника за 77 000 лева е била закупена, без да е проведена процедура по ЗОП. На бившия кмет са съставени девет акта. Сегашният кмет Славчо Атанасов също е заобикалял Закона за обществени поръчки, твърдят ревизорите. Той е с 20 акта, макар и по договори за по-малки суми. Сред тях е договорът за дезинфекция на стойност 53 000 лева. За горивото и при Славчо Атанасов е договорено за четиригодишен срок чрез стокова борса, без да се обявява процедура по ЗОП. Проверката обаче е приключила, преди да бъде подписан новият договор.

Ще обжалваме констатациите на ревизорите, заяви Славчо Атанасов. Нормално е - идват избори и оттук нататък все ще има такива неща, прогнозира той. Няма защо да се притеснявам, по-важното е, че не съм клиент на прокуратурата, допълни градоначалникът.

Източник: в. "Марица"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Revizori-podgoniha-d-r-Ivan-Chomakov-za-19-mln-leva-plateni-za-gorivo-208171
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.