Представиха програмата от събития за Световния ден за борба със СПИН
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 29.11.2010Коментари ()2723
© Plovdiv24.bg
На специална пресконференция Община Пловдив представи програмата, организирана по повод 1 декември - Световния ден за борба със СПИН. Тя е организирана от Местния Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, председателстван от зам.-кмета Александър Константинов.

Първи декември е обявен за Световен ден за борба със СПИН през 1988 г. от Световната здравна организация. От 1996 г. с отбелязването на този ден се заема Програмата от ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и той се превръща в целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. Червената панделка - символ на анти-СПИН кампанията, е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията ни в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта. мото.За седма поредна година Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, общини, неправителствени организации и медии организират Национални АНТИ-СПИН кампании под различно мото.

Община Пловдив, РИОКОЗ-Пловдив и неправителствените организации като БЧК-Пловдив, Национален алианс за работа с доброволци, Фондация "Панацея", Фондация"Авис вита", Фондация "Рома", Асоциацията на студентите медици, Сдружение "Спорт за всички-мама, татко и аз, дядо, баба и внуче", Общински съвет по наркотични вещества и др. се включват ежегодно в кампанията. Тази година кампанията е насочена приоритетно към младите хора, а целта и е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантно отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Мотото на кампанията през тази година е: "Презерватирай се"
Посланията на кампанията са:
"Предпазвайте си!, Използвайте презерватив!, Бъдете отговорни и модерни!"

Днес беше представена и новата неправителствена организация "Позитивен избор", която ще предоставя услуги на хората, живеещи с ХИВ от гр. Пловдив и региона.

Plovdiv24.bg ви предоставя и пълната програма със събития организирани от Общината по случай 1 декември:

Пресконференция на 29.11.2010 г. от 11.00 ч. в Заседателната зала на общината с участието на представители на различните организации, участващи в състава на Местния Обществен Комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Представяне на новата неправителствена организация "Позитивен избор", която ще предоставя услуги на хората, живеещи с ХИВ от гр. Пловдив и региона.

Във връзка с 1 декември - Световен ден за борба със СПИН и студентския празник 8 декември, сектор "Здравеопазване" и екипът на Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции към Община Пловдив, предоставя безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани със съдействието на доброволци от Фондация "Панацея", Фондация "Авис вита" и специалисти от РИОКОЗ-Пловдив. Изследването ще се реализира с два мобилните кабинета на 01.12.2010 г. и 06.12.2010 г. както следва:

Екип на фондация "Авис вита" с мобилен кабинет на 01.12.2010 г. от 10,00 часа до 16,00 часа в северна посока от разкопките на ул."Хр.Г.Данов".

Екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на 01.12.2010 г. от 10,00 часа до 11,30 часа и от 14,30 до 16,00ч. в северна посока от сградата на Централна поща на пл. "Централен".

Екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на 01.12.2010 г. от 12,00 часа до 14,00 часа до парка на ул."Елба", кв.Столипиново.

Екип на фондация "Авис вита" с мобилен кабинет на 06.12.2010 г. от 12,00 часа до 16,00 часа пред сградата на Медицински университет "Паисий Хилендарски".

Екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на 06.12.2010 г. от 12,00 часа до 16,00 часа пред сградата на Пловдивски университет-гр.Пловдив.

Услугите на КАБКИС към РИОКОЗ-Пловдив ще бъдат изнесени в централната градска част, където екипите им ще бъдат подпомагани от доброволци на Асоциацията на студентите медици и от Студентските съвети.

Инициативата "Прегърни проблема" на доброволците на Национален алианс за работа с доброволци предвижда на 01.12.10 г. на Главната улица да се раздават червени лентички срещу прегръдка в израз на съпричастност към болните от СПИН.

Фондация "Рома" организира мероприятие под наслов "Столипиново търси таланти". На сцена в парка на ул. "Елба" / в центъра на кв.Столипиново / на 01.12.10 г. от 12,00 - 14,00 ч. /ще се изявяват желаещите таланти. След всяко изпълнение ще има въпроси към публиката, свързани темата ХИВ/СПИН. По време на събитието екип на фондация "Панацея" с мобилен кабинет на ул."Елба", кв. Столипиново ще предлага безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на всички желаещи.

На 01.12.10 г. БЧК организира АНТИ-СПИН шествие по Главната улица по време на което ще раздава информационни материали, а вечерта - парти в популярен пловдивски музикален клуб.

Доброволци от БЧК, Национален алианс за работа с доброволци, Общински съвет по наркотични вещества и специалисти от РИОКОЗ-Пловдив ще участват в провеждането на обучителните модули в учебните заведения.

Сдружение "Спорт за всички-мама, татко и аз, дядо, баба и внуче" ще организират концерт във връзка с приключване на 2010 г. с награждаване на най- добрите в спорта и с раздаване на информационни материали за превенция на СПИН.

Асоциацията на студентите медици организира на 01.12.10 г. от 10.00 ч. в галямата зала на Медицински университет - Пловдив лекция за студенти в галямата зала на Медицински университет - Пловдив.

Специалисти от Центъра за кожно-венерически заболявания ще проведе срещи със затворници с предоставяне на информационни материали.

На 01.12..2010г. от 09,00 до 12,00 ч. на Гребната база до Кулата ще се проведе Спортен празник1 организиран от Професионална гимназия за хранителни техники и технологии, с раздаване на информационни материали.

На 01.12.2010 г. на централната градска улица ще се проведе и демонстрация на поставяне на презерватив на макет от доброволци на НАРД и ОСНВ.

По инициативата на ОСНВ ще проведе мероприятие под надслов "Животът е дар, не го погубвай", свързано с направа на рисунка от децата от училище "Стефан Караджа".

 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Predstaviha-programata-ot-subitiya-za-Svetovniya-den-za-borba-sus-SPIN-210709
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.