Един от най-талантливите ни писатели е роден днес
Автор: Илиана Пенова 10:12 / 08.07.2024Коментари ()21086
©
Отбелязваме 147 години от рождението на един от бележитите български автори. Елин Пелин е роден на 8 юли, а според други източници – на 18. юли,1877 г. в село Байлово, Новоселско, тогава в Османската империя. На негово име е кръстен град Елин Пелин, който се намира много близо до родното му село Байлово.  Умира през 1949 в София.

Рожденото му име е Димитър Иванов Стоянов,  но става известен под псевдонима Елин Пелин.

Интересно е от къде идва този псевдонтим. По това време българските писатели са имали обичай да се подписват с различни псевдоними. Димитър търсел подходящо име, което да окончава на "ин". Случайно се натъква на народната песен "Елин пелин, зелен пелин" и по звучност избира именно това словосъчетание за свой псевдоним. 

Освен Елин Пелин, Димитър Стоянов е използвал още няколко псевдонима. Сред тях са – Благолаж, Камен Шипков, Елчо, Пан, Пелинаш, Чер Чемер.

Централно място в творчеството му заема описанието на българското село, това е и причината да го наричат "певец на българското село“. Някои от най-популярните му творби са "Напаст Божия“, "Ветрената мелница“, "На оня свят“, и "Андрешко“.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Edin-ot-nai-talantlivite-ni-pisateli-e-roden-dnes-2178015
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.