Три съставки, които много от масовите шампоани на пазара съдържат, но е добре да избягваме
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:44 / 08.07.2024Коментари ()3932
©
Изтъняването и загубата на коса са сред най-неприятните дерматологични проблеми както за жените, така и за мъжете. И макар че напредването на възрастта и начинът ни на живот могат да бъдат причинители, други често срещани виновници са и някои съставки в продуктите за коса, които използваме.

Ето три съставки, които много от масовите шампоани на пазара съдържат, но е добре да избягваме, тъй като могат да причинят косопад или изтъняване на косата.

Силикони

Те обикновено присъстват в състава на шампоаните заради способността си да придават блясък на косата. В действителност обаче са и вредни за скалпа, защото потискат достигането на полезните съставки до него. А това потенциално може да доведе до загуба на коса.

Парабени

Те не се считат за безопасни отдавна и е по-добре да ги избягваме по няколко причини. От едно страна могат да причинят сухота и дразнене на скалпа. От друга пък - косопад и избледняване на цвета на косата, особено ако се боядисваме.

Натриев хлорид

Обикновено използван за сгъстяване в масово произвежданите шампоани (а също и балсами), той може да изсуши скалпа и да причини зачервяване и сърбеж. Това дразнене на скалпа от своя страна може да увреди космените фоликули и да доведе до загубата на повече коса.

Дерматолозите, както и експертните стилисти и коафьори, съветват и кои две съставки в шампоаните и балсамите се оказват полезни за косата ни.

Една от тях е биотинът (известен още като витамин B7), който прави косата по-плътна и здрава. Освен като съставка в продуктите за коса, можем да си го набавяме и чрез консумацията на яйца, мляко, броколи и банани. Добавките с биотин също са вариант, който често е предпочитан от хора с напредването на възрастта.

Друга полезна съставка, за която е добре да се оглеждаме при избора на продукти за косата ни, е сао палмето. То е естествен екстракт от плодовете на растението Serenoa repens и е традиционен лек за лечението на различни състояния, включително косопад, пише She Finds, предава lifestyle.bg.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Tri-sustavki-koito-mnogo-ot-masovite-shampoani-na-pazara-sudurzhat-no-e-dobre-da-izbyagvame-2178249
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.