Срещу 25 лева може да се топнете в царската вана, направена за цар Фердинанд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 08.07.2024Коментари ()2326
©
Срещу 25 лв. всеки може да се топне в царската вана, направена навремето за цар Фердинанд. Тя се намира в Банкя в старата минерална баня.

Около 3200 души месечно минават през санаториумите в Банкя, за да лекуват сърце, нерви, стави, астма.

Всички лечебни заведения в града са пълни 100% целогодишно. Това стана ясно от коментара пред "Телеграф" на зам.-кмета на Банкя Александра Александрова по повод предстоящия празник на района, който ще отбележи в края на седмицата 55 г. от обявяването му за град. Според зам.-кметицата курортното градче държи първо място в страната като качество на балнеоуслугите.

Всички санаториуми са с подновена и много модерна техника и това обяснява наплива от желаещите за рехабилитация включително и след тежки заболявания като инсулти, ставни операции, проблеми с периферната нервна система, на стомашно-чревния тракт. Две от заведенията предлагат като допълнителна услуга басейни с минерална вода, които могат да се ползват и от външни гости срещу заплащане.

В Банкя има и СПА хотели, не колкото във Велинград, но могат да поемат и туристите, които не се възползват от направленията на Националния осигурителен институт и здравната каса.

Озон

Освен минералната вода, която е с температура на човешкото тяло, въздухът тук съдържа озон, който го прави като коприна.

"Имам познат, който след престой в града хвърли помпичката си за астма", разказа Ели Янкова.

Банкя е един от малкото градове в света, където и без гръмотевични бури въздухът съдържа озон, което го прави изключително здравословен.

Александра Александрова изтъкна, че неофициално броят на жителите в градчето е близо 30 хил. души, които са се пренесли тук по време на пандемията от ковид и са останали да живеят през цялото време заради уникалния климат. Повечето от тях са млади семейства. 

Банята

От две години, след като старата минерална баня бе реставрирана, градът е хит и за чужденци от Азия, Европа и Америка. Това е станало след филм на National Geographic.

Туристите, сред които най-много са юристи и историци, дошли в София, отскачат до Банкя, за да видят банята и да се топнат в минералните й басейни. Много от тях вече използват и двуетажния автобус, който тръгва от "Св. Александър Невски". 

В края на седмицата се очаква жителите на западните квартали в София да се пренесат в Банкя за празниците Горещляци и юбилея на градчето. В тези дни ще има безплатни представления на Народния театър, джаз концерти, фермерски пазари.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Sreshtu-25-leva-mozhe-da-se-topnete-v-carskata-vana-napravena-za-car-Ferdinand-2178486
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.