Юрий Асланов: Президентът ще очаква много ясен сигнал от ДПС, преди да връчи втория мандат
Автор: Йоланда Пелова 18:15 / 08.07.2024Коментари ()4490
©
Случващото се в ДПС е частен случай на всичко онова, което става във всяка една партия, без изключение. Това, че на този етап не го забелязваме в недрата на една-две от партиите, не значи че те не са поразени от общия синдром. Защото и ГЕРБ, и “Възраждане", ако те правят изключение от общото правило, поне засега, се вижда, че от избори на избори намаляват номиналната си подкрепа. Макар че заради спадащата избирателна активност, те относително и пропорционално продължават да се държат като въображаеми победители или успешни проекти, не значи, че не са в криза. Така че това, което се случва в ДПС, в БСП, донякъде във “Възраждане", във "Величие", която за броени дни изчезна от хоризонта, е общ синдром на системната политическа криза, която преживяваме. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социологът Юрий Асланов.

Според него е очевидно, че търсенето на алтернатива изчерпва въображението на хората, защото вече няма тези гигантски взривове, на които сме били свидетели в миналото: "Появата на НДСВ, след това на ГЕРБ, на АТАКА, на “Има такъв народ" и пр. и пр. Вече имат много ограничен мащаб и както виждаме, съвсем за кратко се появяват. Дори и това, за което се говори, че ако президентът се появи на партийния терен и застави позицията си и направи свой проект, и това ме кара да мисля, че няма да реши кризата или поне за малко ще я отложи. Затова казвам, като общество ние преживяваме много тежка, дълбока, системна криза. И посоката, в която се мислеше беше правилна, решенията грешни. Тоест, посоката беше да се промени конституцията, но решенията бяха крайно погрешни, защото те целяха да запазят статуквото, а не да го променят".

Относно втория проучвателен мандат, който ще бъде връчен по конституция на ДПС, социологът обясни: "Президентът не е глупав и той следи процесите в ДПС и ще очаква много ясен сигнал за посоката на решаването, за туширането на вътрешнопартийното напрежение в тази, партия преди да връчи втория проучвателен мандат. Защото все още за първия и за втория мандат президентът няма срок, в който Конституцията го задължава да го връчи. Не е както при третия мандат - 7 дни. При третия мандат пък няма срок за връщането му, но това е друга тема. Така че мисля, че президентът няма да бърза, докато не се проясни ситуацията в тази партия. Той е наясно, че каквито и решения на този етап да се взимат в парламентарната група, те ще бъдат решения, диктувани от едната страна в конфликта. Докато другата страна не си е казала думата, мисля, че президентът няма да бърза да връчи мандат", обърна внимание Юрий Асланов.


Още по темата: общо новини по темата: 468
04.10.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Yurii-Aslanov-Prezidentut-shte-ochakva-mnogo-yasen-signal-ot-DPS-predi-da-vruchi-vtoriya-mandat-2178827
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.