Българска община дава 10 000 лева на семействата с три деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 19.07.2024Коментари ()3800
©
В Горна Оряховица на второ четене беше приета наредбата, с която работещи родители, които имат трето дете, могат да кандидатстват за финансова помощ от 10 000 лв. Това е първата община в България, която предлага толкова висока сума за раждане на дете. 

"За да имат право на помощта от 10 000 лв., родителите, които са адресно регистрирани и реално живеещи на територията на общината през последните 5 години, ще трябва да удостоверят още, че са с непрекъснат социалноосигурителен статус за предходните 60 месеца", написа кметът на Горна Оряховица във Facebook. 

"По отношение на двете им по-големи деца пък не трябва да са налагани социални мерки за закрила, като децата следва и редовно да посещават детска градина или училище, ако са в съответната задължителна възраст. Последните две обстоятелства ще ги установяваме по служебен път", добавя още градоначалникът. 

Ако е отпусната помощ, но се засече несъответствие или пък в следващите две години по-големите деца на заявителя спрат да посещават редовно учебни заведения, то сумата подлежи на връщане.

Кметът заявява, че мярката е дългосрочна и за тази година в бюджета са заделени 100 000 лв., пише businessnovinite. Ако се окажат недостатъчни, ще бъде поискано увеличаване на средствата.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarska-obshtina-dava-10-000-leva-na-semeistvata-s-tri-deca-2192584
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.