ПУ "Паисий Хилендарски" организира международен семинар в Пловдив и Родопите
Автор: Вили Ташева 15:02 / 02.08.2024Коментари ()1831
©
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ организира за втори път Международен летен интердисциплинарен семинар на тема: "Културна карта на България – Родопите. Втора част“. Той е част от работната програма на пловдивския екип в Националната научна програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от Министеството на образованието и науката. Ръководител на проекта е проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева, а гл. ас. д-р Борислава Петкова е координатор, съобщиха организаторите на проявата.

Семинарът е ориентиран към студенти-българисти от чужбина, обединени от общата страст към изучаването на българския език, литература, история и култура. Тази година ще участват 16 студенти и докторанти от Австрия, Германия, Грузия, Ирландия, Полша, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария и Япония. Програмата им е интензивна и изключително разнообразна, като включва както класически лекции, така и различни съвременни форми на обучение и комуникация. За лектори са поканени утвърдени учени филолози, историци и културолози от Пловдивския университет и специалисти от региона на Родопите, подчета доц. д-р Борян Янев, заместник-ректор на висшето училище с ресор "Международна дейност и връзки с обществеността“.

Маршрутът на пътуващия семинар до 10 август обхваща важните културни топоси на Пловдив и Родопите, като целта е групата да се запознае с културно-исторически обекти от регионално и национално значение. Предвидени са посещения на Асеновата крепост и на Бачковския манастир, в с. Смилян, с включен уоркшоп за приготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото, на Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския култов комплекс "Орлови скали“, живописния меандър на р. Арда, Перперикон и Татул, етнографския комплекс "Гърнатскине конаци“ в Момчилград, както и винарска изба "Ария Сатра“. Предвидено е и посещение на с. Лисиците, до което се достига по най-дългия въжен мост в България.

Всеки от участниците трябва да изпълни персонална визуална задача на тема: "България: поглед отвън“, в която да представи рефлексията си към различните елементи от културата на страната ни - азбука, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и др., казаха организаторите на семинара. И добавиха, че визуалните задания трябва да бъдат подготвени в рамките на семинара и да съдържат елементи от всички посетени места в Пловдив и Родопите. Така участниците не само да подобрят езиковите си компетенции и познания за историята и културата на България, но и ще съхранят топли спомени за хората и природата в страната ни.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/PU-Paisii-Hilendarski-organizira-mezhdunaroden-seminar-v-Plovdiv-i-Rodopite-2212544
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.