Яденето на сурови яйца може да ви разболее наистина сериозно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 06.08.2024Коментари ()1700
©
Има много храни, които могат да се консумират сурови. Всъщност някои храни трябва да се консумират тъкмо по този начин.

Това обаче не важи за всички продукти в нашето ежедневно меню. Някои от тях може да не са толкова вкусни в суров вид, други да са трудни за храносмилане, а трети дори могат да ни отровят.

Зелен фасул

Зеленият фасул е богат на лектини, които могат да причинят сериозен стомашно-чревен дискомфорт. Готвенето им ще намали количеството на лектините.

Спанак

Спанакът често се добавя към салати и макар да е безопасен за консумация в суров вид, готвенето му ще позволи по-доброто усвояване на желязото и калция, кото съдържа.

Листа от ревен

Има причина да ядем стъблата, а не листата. Листата на ревена съдържат оксалова киселина, която ги прави токсични, затова винаги ги изхвърляйте. Въпреки че можете да ядете стъблата сурови, те няма да имат добър вкус, затова е най-добре да ги сготвите.

Горски гъби

Макар че повечето гъби, които можете да намерите в супермаркета, са безопасни за консумация в суров вид, не е препоръчително да ядете диви гъби, без да сте ги сготвили. Освен това гъбите са много по-вкусни, когато са сготвени!

Яйца

Яденето на сурови яйца може да ви разболее наистина сериозно. Това е така, защото те могат да бъдат заразени с бактерии на салмонела. Единственият начин да се уверите, че те са безопасни за консумация, е да ги сготвите добре. Освен това някои хранителни вещества, като например протеините, не са толкова усвоими, ако се консумират сурови.

Черен бъз

Не всички узрели плодове трябва да се консумират сурови. Такъв е случаят с черния бъз, който трябва да се свари преди да се яде. Зърната съдържат гликозид, който се превръща в цианид и поради това е отровен.

Кълнове

Патогенни бактерии като E. coli и салмонела могат да замърсят семената още преди да пораснат, така че консумацията на сурови кълнове може да бъде рискована.

Мляко

Суровото мляко не е най-безопасното нещо, което можете да пиете, тъй като може да съдържа множество микроби. Пастьоризираното мляко е много по-безопасен вариант.

Брюкселско зеле

Готвенето на брюкселското зеле не само намалява значително горчивината му, но и освобождава противоракови съединения, наречени изотиоцианати.

Броколи

Въпреки че броколите не са отровни, храносмилателната ви система ще може да ги обработва много по-добре, когато са термично обработени.

Карфиол

Подобно на броколите, карфиолът също се усвоява по-добре (а и има по-добър вкус), ако е сготвен, така че избягвайте да го консумирате суров. 

Източник: БГНЕС


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Yadeneto-na-surovi-yaica-mozhe-da-vi-razbolee-naistina-seriozno-2217189
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.