Ужас в Румъния: Лекари са заподозрени за убийството на 17 пациенти
Автор: Тереза Герова 17:34 / 08.08.2024Коментари ()2002
©
Двама лекари от болницата "Свети Пантелеймон“ в Букурещ са задържани по подозрение за убийството на 17 пациенти, съобщава румънският портал Hot News.

През април румънската прокуратура започна наказателно разследване за смъртта на 17 пациенти в интензивното отделение в болницата в рамките на само три дни. Анонимен източник разкрил пред органите на реда, че причината е неправилно лечението.

"Двама лекари от столичната болница "Свети Пантелеймон“ бяха задържани от прокурори от в Букурещ. Те са обвинени в "разработване и прилагане на план за рязко намаляване на дозата норепинефрин“ за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи, но за които те са сметнали, че вече не е препоръчително да поддържат живота им“, съобщава порталът.

Към момента прокуратурата е убедена, че действията на лекарите са довели до смъртта на най-малко един пациент на 54 години, на когото умишлено са прилагани намалени дози от необходимите лекарства в продължение на два дни. Останалите случаи все още се разследват.

Надзорният орган на Министерството на здравеопазването и Колегията на лекарите в Букурещ проведоха собствени разследвания по въпроса и обявиха през април, че не са открити нарушения.

След изявлението на Прокуратурата министърът на здравеопазването Александру Рафиле поиска оставката на шефа на болницата. Временно са отстранени завеждащият реанимацията, както и неговият заместник.


Още новини от Международни новини:
ЕК ни поряза
13:50 / 19.09.2024

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Uzhas-v-Rumuniya-Lekari-sa-zapodozreni-za-ubiistvoto-na-17-pacienti-2220460
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.