Днешната дата е една от най-значимите в българската история
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:35 / 20.08.2024Коментари ()21897
©
Една от най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие, в която над 120 000 души взимат участие, е битката при Ахелой. Днес отбелязваме 1107 години от великата битка при Ахелой.

На 20 август 917 г. край река Ахелой се е състояло паметното сражение между българските войски, водени от цар Симеон I Велики и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, в което България печели решителна победа.

Основната цел на битката е неутрализирането на засилващата се българска държава след унизителните за Византия условия, установени през 913 година.

Цар Симеон лично е участвал в самото сражение.

В съставеното по заповед на император Константин VII продължение на Теофановата хроника е отбелязано, че Лъв Фока "се отличавал повече с храброст, отколкото с качествата на добър военачалник“. 

Ахелойското поле граничи на юг с Черно море. То е сравнително равно, като на запад има няколко ниски възвишения. Полето се пресича от река Ахелой, която макар да не е особено пълноводна, в източния си край е тинеста, достатъчно дълбока и широка, за да е сравнително опасна за преминаване.

Все още се спори за конкретното място на провеждането на битката – дали е станала североизточно от устието на Ахелой, близо до Месемврия, или сражението е проведено югозападно от реката, т.е. в полето между Анхиало и Ахелой.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dneshnata-data-e-edna-ot-nai-znachimite-v-bulgarskata-istoriya-2233209
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.