Акцията на ГДБОП и Европол в София, има арестувани
Автор: Цвети Христова 16:15 / 20.09.2024Коментари ()2883
©
Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност десет обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с користна цел (чл. 321, ал. 3 НК) след съвместна акция с Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ на МВР (ГДБОП) и при координация и взаимодействие с Европол.

Досъдебното производство е образувано с постановление на наблюдаващия прокурор в СГП от 18.04.2024 г. по данни, постъпили от ГДБОП. Разследването е възложено на разследващ полицай от ГДБОП, наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждането му и е извършено от ГДБОП под ръководство и надзор на СГП.

При съвместната акция, проведена на 19.09.2024 г., са били извършени претърсвания и изземвания на множество адреси, моторни превозни средства и обиски на лица на територията на гр. София. Действията са проведени след разрешение от Софийски градски съд (СГС), дадено по искане на СГП.

Събраните доказателства наблюдаващият прокурор в СГП е оценил като достатъчни за наличието на обосновано предположение по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК. Девет от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност като участници в организираната престъпна група, а един от обвиняемите – като ръководител. Според обвинението групата е действала от месец март 2023 г. до 19.09.2024 г. на територията на гр. София и е създадена с користна цел - извличане на печалба от трафик на мигранти, при който България е била транзитна държава.

Спрямо всички обвиняеми СГП е постановила задържането им за срок до 72 часа. За осем от тях предстои на 21.09.2024 г. наблюдаващият прокурор да внесе в СГС искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража. Останалите двама обвиняеми се издирват. Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Akciyata-na-GDBOP-i-Evropol-v-Sofiya-ima-arestuvani-2270276
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.