Това е униформата, с която Фердинанд обявява независимостта
©
Поглед към историята и славния миг на Независимостта. Когато я обявява, цар Фердинанд носи специална униформа с най-важните държавни символи тогава.

На 21 септември, все още княз Фердинанд, пристига в Русе със своята яхта. Оттам, заедно с Mинистерския съвет се отправя към Търново, за да прочете Манифеста за Независимостта.

"Много имена, които впоследствие пишат славните страници на българската армия са по европейските столици и търсят подкрепа на бъдещата независимост. В европейските столици е и самият владетел цар Фердинанд", разказва зам.-директорът на Националния военноисторически музей Деяна Костова.

На тази известна снимка Фердинанд обявява Независимостта. В един от ключовите мигове за българската история, новообявеният цар носи униформа с най-важните държавни символи.

"Това е униформата, с която той е по време на прочитането на манифеста в църквата "Св. 40 мъченици“. На нея е звездата и кръстът за военна заслуга, които носи цар Фердинанд“, разказва зам.-директорът на Националния военноисторически музей.

"Ордените са изключително важни символи за всяка една независима държава. Изключително важни са и в разказа за обявяване на българската независимост, защото като трибутарно княжество, в действителност България няма право на своя система от отличия“, допълва Деяна Костова.

Зад почестите по униформата на царя стоят много кръв и бойна слава, с които младата българска армия завоюва държавността.

"Дипломатическата защита едва ли би била толкова успешна, ако не беше включена и мобилизацията на Осма пехотна тунджанска дивизия, която ясно е демонстрирала думите на министър-председателя Александър Малинов, който казва, че свобода и независимост се отвоюват с кръв“, разказва зам.-директорът на Националния военноисторически музей.

С обявяването на независимостта, България доказва, че държавност се отстоява със слово и олово, с дипломация и армия. И дава урок, че зад всеки славен момент, стоят българи, за които националният идеал е постижима кауза, предава bTV.


Още по темата: общо новини по темата: 25
22.09.2024 Костадинов: Историята помни героите, а не предателите
22.09.2024 Правителството: Да пазим своята независимост
22.09.2024 Президентът за 22 септември: Този исторически акт ни завеща безценен урок, все така актуален и днес
22.09.2023 Здравка Евтимова: Независимостта е да бъдеш способен да мислиш
22.09.2023 Тервел Пулев: Вадим трибагреника само по празници, робуваме на чужди
интереси
22.09.2023 7-годишно дете превърна стаята си в музей на българската история
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Tova-e-uniformata-s-koyato-Ferdinand-obyavyava-nezavisimostta-2271857
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.