Интересно откритие за замразените храни | ||||||
| ||||||
Но ако повечето от нас имаха възможността да се откажат от замразената храна, мнозина биха го направили без да се замислят. Въпреки че, според диетолозите, обработката прави някои продукти само по-здравословни. Д-р Рианън Ламбърт, който е диетолог и автор на книги за здравословно хранене, е сигурна, че хранителната стойност на храната не се губи, когато е правилно замразена. Напротив, ако обработката е извършена навреме, такива продукти са много по-здравословни от тези, които се продават в магазина за "пресни“. Любимите на всички пазари, които продават прясна храна без замразяване, всъщност изобщо не са алтернатива на супермаркетите. Обработката при замразяването позволява на производителите да не добавят консерванти към продуктите. Следователно замразяването на храна в момента е единственият начин да се запази полезността на храната за продажба. Най-яркият пример за това явление са морските деликатеси. Диетологът Рианън споделя: "Неотдавнашно проучване установи, че повечето от Омега-3 в рибата остават налични дори след три месеца замразяване“. Изследователите са забелязали същия ефект при зеленчуците. Диетологът обясни: "Замразените броколи често съдържат повече рибофлавин (витамин В2), отколкото пресните им двойници, което е от съществено значение за здравето на храносмилането и мозъчната функция“. Така че, ако сте купили пресни зеленчуци, но осъзнавате, че скоро няма да можете да ги изядете всички, можете да поставите малко във фризера. Това със сигурност няма да ги направи по-малко полезни. |