Напусна ни легендарна пианистка 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:59 / 26.09.2024Коментари ()777
©
Напусна ни легендарната пианистка Марта Деянова. Тъжната новина съобщи синът й Мартин в социалните мрежи:

С голяма тъга съобщавам смъртта на Марта тази седмица. Тя почина спокойно в късните часове на нощта в местна болница.

Искам лично да изкажа благодарността си, че я интригувахте повече от десетилетие. Facebook беше повече от платформа за нея; той беше спасително въже, което й помогна през годините. Тя цени хората, с които се свърза. Вече имам достъп до нейния профил. Aко някой желае да се свърже, ще дам всичко от себе си да отговоря. С натежало сърце ми се иска да не се налагаше да споделям тази новина. Знам обаче, че на всички ще ни липсва черният й хумор и уникалната й личност. Красивата й музика ще служи като траен почит към паметта й.

С любов, Мартин, синът й.

Марта Деянова е родена в София през 1947 г. Свирила е със Симфоничния оркестър на БНР. Има множество записи и е свирила на най-големите световни сцени, включително в Карнеги хол, Ню Йорк. Живее във Великобритания от 1994 г.

С изкуството си тя многократно ни е давала поводи да се гордеем, че сме българи. Навсякъде по света, където е концертирала, е изпълнявала многобройни бисове на световни композитори. В богатия й репертоар са сонати за пиано на Бетовен, Чайковски, Хайдн, Прокофиев, Шуман, Лист, Моцарт. Те са издадени и продадени в хиляди копия от Япония до Америка.

"Класиката ме разстройва, защото прекалено я обичах", споделяше Марта Деянова. Но признаваше, че нейната книга на живота не е обикновена автобиография, а "е една любовна история отначало докрай, с цялото летене и падане".

Музиката на Марта Деянова накара много хора да летят, а с изборите в живота си тя доказа какво значи да размахаш криле като истински свободен артист. Най-ценната награда в професионален план за нея бяха усмивките на хората в публиката, а свой дом, въпреки всички житейски перипетии, тя не престана да нарича България, пише Министерството на културата.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Napusna-ni-legendarna-pianistka-2277527
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.