Атлантици: "3-та авиационна база" край Граф Игнатиево трябва да носи името на Димитър Списаревски
©
Позиция на Атлантически съвет на България. Те настояват, че "3-та авиационна база" в пловдивското село Граф Игнатиево трябва да носи името на Димитър Списаревски:

"И бившият служебен министър на отбраната и понастоящем служител в президентството Димитър Стоянов се включи в дебата за името на Трета авиационна база.

За отношението и нивото му на изразяване можете сами да съдите. Оставяме го без коментар.

Твърдението на господин Стоянов, че чрез сключен международен договор със САЩ на Трета авиационна база е дадено името "Граф Игнатиево" е абсурдно. Този акт не именува авиобазата на граф Игнатиев. С други думи, това не е юридически акт за даване на име на военно формирование, в случая на Трета авиационна база.

Вярно е, че в анекс А към споразумението е записано "Военновъздушна база - Граф Игнатиево", но това представлява единствено и само референция към най-близкото населено място. Използва се за обозначаване на авиобазата чрез уточняване на нейното местоположение. Затова и името на селото идва след тирето. Същото важи и за авиобазата до Безмер. С това авиобазата не става Трета авиационна база "Граф Игнатиево", както погрешно често пъти е наричана в медиите. За да стане това трябва специален акт за именуване, като например заповед на министъра на отбраната или решение на Министерския съвет, в което да е казано, че на авиобазата се дава това име.

Ако следваме странната логика на господин Стоянов, то до момента всеки един акт на министъра на отбраната, в който се съдържа добавката/референцията за местоположение "Граф Игнатиево" към Трета авиационна база би следвало да е юридически акт на официално даване на име. Това обаче не е така и няма как да бъде.

Димитър Стоянов не трябва да се опитва да изземва функциите на фактчекър, както той самият споменава в поста си, тъй като с тези си твърдения не изяснява обективната истина, а само прави свое собствено произволно, подвеждащо и невярно тълкуване. Същото може да служи единствено за пропагандни цели.

Очевиден и обясним за нас е интересът на близкия сътрудник на президента авиобазата да продължава неправилно бъде наричана по този начин.

Този проблем може и трябва да бъде решен възможно най-бързо чрез именуването на Трета авиационна база на Димитър Списаревски, откроил се сред най-ярките герои в историята на българската военна авиация", допълват от "Атлантическия съвет на България".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Atlantici-3-ta-aviacionna-baza-krai-Graf-Ignatievo-tryabva-da-nosi-imeto-na-Dimitur-Spisarevski-2283468
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.