Експерт: Със сигурност ще сме на загуба в дългосрочен план, ако държим парите си в банка
©
В ситуация на несигурност въпросът за финансите става още по-важен. Само двама от десет българи успяват да пестят, излезе проучване на "Тренд", но сумата, която се пести на месец, е почти 600 милиона лева. Това каза в ефира на "Добро утро Европа" по телевизия Euronews Bulgaria Йордан Генов, изпълнителен директор на компания за консултиране в областта на личните финанси.

"На финансовите пазари най-сериозните корекции се случват по време на финансови и икономически кризи, а не толкова при военни конфликти. При военни конфликти също може да има много сериозни спадове, но най-сериозните в историята са при икономически проблеми", сподели Йордан Генов.

"Тези 600 милиона не са разпределени равномерно сред населението. Има хора, които могат да спестяват доста добри суми абсолютно всеки месец - много високи доходи. Има хора, които едвам свързват двата края. Така че сумата е добра, но трябва да сме наясно, че има хора в добра ситуация и хора, които не са в добра финансова ситуация", коментира той относно данните от проучването на агенция "Тренд".

"Спестяването в банкови депозити е сигурно само в краткосрочен план, защото имаме гаранция от държавата, че до 100 хиляди евро депозитът ни е гарантиран. Но в дългосрочен план, това е сигурна загуба, защото инфлацията обезценява парите ни. Ако в краткосрочен план сме спокойни, то в дългосрочен план сме със сигурност на загуба от това, че държим спестяванията си в банките. Това се отразява като загуба на покупателната способност", допълни Генов.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ekspert-Sus-sigurnost-shte-sme-na-zaguba-v-dulgosrochen-plan-ako-durzhim-parite-si-v-banka-2284725
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.