Появи ли се подходящ кандидат за тази прекрасна къща? Учени: Гонят ни!
Автор: Диана Бикова 16:08 / 07.10.2024Коментари ()4500
© Google
Спешно заседание на Управителния съвет на Съюза на учените в България - Пловдив свиква председателят на организация проф. д-р Владимир Андонов, дм. Причината е ултимативно писмо от областния управител проф. Христина Янчева, с което се дава 14-дневен срок на учените да напуснат сградата на ул. "Митрополит Паисий" №6 в Стария град. Дневният ред на заседанието е с една-единствена точка: обсъждане бъдещата дейност на СУБ - Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Писмото-покана от областната управителка е изпратено на 2 октомври, а от 16 октомври учените трябва да са напуснали къщата. "Имаме два камиона архив. Къде да отидем?" - пита проф. Андонов.

Сградата е частна държавна собственост с принципал Министерство на културата. На всеки 10 години между МК и СУБ - Пловдив се подписва договор за наем. Последното споразумение е от 2019 г. и проф. Андонов е пуснал уведомително писмо до тогавашния министър на културата Боил Банов за ново удължаване.

Междувременно става известно несъответствие от два квадратни метра между кадастъра и документите за собственост. В продължение на пет години МК нищо не предприема и едва преди няколко месеца, когато начело на културното ведомство застава пловдивчанинът Найден Тодоров, документацията е приведена в ред. 

По същото време обаче е решено Природонаучният музей да се разшири, като му се предостави сградата на Дома на младоженците (до Четвъртък пазара), а самият дом да се премести в къщата на учените. Решено е било дори собствеността да бъде променена от държавна в частна.

"От 1969 г. сме в тази сграда. Предоставена ни е безвъзмездно, но ние поддържаме имота с наши средства. Самият аз съм над 25 години там, това е като роден дом. Всички университети са колективни членове на съюза, провеждаме сериозна научна дейност. А от 16 октомври няма да ни има" - разказа проф. Андонов.

Учените се опасяват, че е малка крачката от частна държавна собственост през общинска до обявяване на имота за продажба. 

Имотът е на златно място, преди имаше ресторант и хубава голяма градина. Нищо чудно за възрожденската къща да се е появил подходящ кандидат.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Poyavi-li-se-podhodyasht-kandidat-za-tazi-prekrasna-kushta-Ucheni-Gonyat-ni-2289708
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.