Може и да стане! Отпускат още милиони за най-старото училище в Пловдив
Автор: Диана Бикова 09:37 / 08.10.2024Коментари ()4607
Държавата дава 11 милиона лева за довършване на ремонта на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив, стана ясно при посещението на министър Галин Цоков в учебното заведение, предава Plovdiv24.bg.

Заместник-кметът с ресор “Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков съобщи добрата новина - през 2024 г. се отпускат 5,5 млн. лв., а 2025 г. - още толкова. Решението е взето на заседанието на Министерски съвет миналата седмица. 

"След като изчерпахме всички опции за осигуряване на финансиране, помолихме МОН чрез МС да ни отпусне тази сума и вчера решението е публикувано" - обясни Темелков. 

С първите 5,5 млн., които ще трябва да се усвоят през настоящата година, ще се купят материали и ще се извърши реставрирането на врати, прозорци, дръжки. Така в ранна пролет ще започне вътрешният ремонт, с идеята да бъде приключен до 15 септември.

Темелков съобщи още, че вчера е изпратена за съгласуване в Комисията за обществени поръчки документацията за новата сграда на ОУ "Княз Александър I". Това означава, че в средата на ноември може да се обяви обществената поръчка и за новата сграда.  

Амбицията на екипа е в края на мандата тази сграда да бъде обновена на 95%, а също така да има 3 нови училища. 

"В тези месеци упорито работихме с община Пловдив и търсихме различни варианти да подкрепим община Пловдив пред МФ с 5,5 млн. до края на тази година, за да продължат ремонтните дейности. Ще подкрепяме всяка инициатива за подобряване на образователната среда. Надявам се, че това е добро начало за доизграждането на образователната инфраструктура в Пловдив" - каза министър Цоков.

Досега държавата е отпуснала 2,8 милиона лева по договор между Министерство на културата и район "Централен" по програмата на МК за реставрация и консервация. Отделно от това община Пловдив досега е осигурила 3 милиона лева за ремонта на училището, уточни районният кмет Георги Стаменов

Подробности гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 54
08.10.2024 Галин Цоков идва в Пловдив
07.10.2024 Галин Цоков идва в Пловдив
18.09.2024 Търсят пари за втория етап от ремонта на Хуманитарната гимназия
31.08.2024 Ремонтът на Хуманитарната зацикли
30.07.2024 Ремонтират покрива на Хуманитарната гимназия
26.07.2024 До края на лятото приключва ремонтът на най-критичните части на Хуманитарната гимназия
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mozhe-i-da-stane-Otpuskat-oshte-milioni-za-nai-staroto-uchilishte-v-Plovdiv-2290248
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.