Ветрове от 250 км/ч удрят Флорида, евакуират хората
Автор: ИА Фокус 11:10 / 08.10.2024Коментари ()571
©
Ураганът "Милтън", мощна буря от категория 5 с максимални постоянни ветрове от 250 км/ч, продължава да се движи на изток, докато се раздвижва край северното крайбрежие на полуостров Юкатан в Мексико. Очаква се пътят на "Милтън" да доведе до животозастрашаващи условия в някои части на Флорида до сряда (9 октомври), предава CBS News.

Във вторник ураганът се движи със скорост 14 км/ч в час над топлите води на Мексиканския залив. По-рано в понеделник ветровете на "Милтън" достигнаха 280 км/ч в час и повече, надхвърляйки значително прага за буря от категория 5. Скоростта на вятъра на бурята се е увеличила повече от два пъти за 48 часа.

Синоптиците от Центъра за ураганите прогнозират, че бурята ще удари западното крайбрежие на Мексиканския залив във Флорида като голям ураган в средата на седмицата, вероятно по-късно в сряда. Това се случва, след като крайбрежието на Флорида току-що беше ударено от урагана "Хелън".

Очаква се "Милтън" да продължи да отслабва донякъде, преди да достигне сушата, но прогнозите варират и от ураганния център подчертават, че "макар да се очакват колебания в интензивността, прогнозите са "Милтън" да остане изключително опасен ураган до достигането на сушата във Флорида".

Властите издадоха заповеди за задължителна евакуация на части от Тампа. Длъжностните лица в окръг Хилсбъро, който включва залива Тампа, заявяват, че ще отворят девет убежища на територията на окръга за жителите в зоните за задължителна евакуация, както и за хората, чиито домове са уязвими от бурята, наводненията и щетите от вятъра.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Vetrove-ot-250-kmch-udryat-Florida-evakuirat-horata-2290446
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.