Община Пловдив: Не може човекът с висше и този без образование да имат сходни заплати
© Plovdiv24.bg
Женя Петкова
Общинските финансисти са започнали работа по проекта за бюджет на Пловдив за 2025 година, съобщи заместник-кметът по финанси Женя Петкова пред камерата на Plovdiv24.bg.

Най-вероятно и догодина бюджетът ще бъде около 650 милиона лева. Община Пловдив ще иска увеличение, но това зависи от националния бюджет.  "Приходната част я знаем, кметът работи по разходната" - коментира Петкова. 

По думите на финансист №1 на общината не се очаква дефицит и целта на администрацията е 2024 г. да приключи без дефицит, с баланс. Тя припомни, че миналата година е била проблемна, 2023 г. е завършена със спрени плащания от м. август и общината е влязла в новата година с 50 милиона на червено. 

Петкова не пожела да конкретизира има ли изгубени пари по европейски проекти. Те са изпълнявани до 2023 г., а сега вървят отчетите и верификациите. 

Очакваният ръст на минималната работна заплата (МРЗ) с 15% от 1 януари 2025 г. и увеличението с 20% от миналата година е голям проблем за общинската администрация, призна зам.-кметът. 

"С това увеличение приближаваме заплатите на хората с минимална работна заплата със заплатите на експертниту нива. Всеки труд е много важен, но не може човекът с висше образование и без образование да ги приближаваме, така демотивираме първите" - коментира Петкова.

Засега не се обсъжда вариант за повишение на местните данъци и такси. Представен на кмета анализ показвал, че ръстът при евентуално увеличение ще донесе по-скоро негатив, отколкото позитив. 

Съвместно с Националното сдружение на общините в България догодина ще се работи активно и по новата методика за определяне на такса смет, след като законодателят отложи за 1 януари 2026 г. прилагането на подхода "замърсителят плаща повече".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtina-Plovdiv-Ne-mozhe-chovekut-s-visshe-i-tozi-bez-obrazovanie-da-imat-shodni-zaplati-2292005
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.