Много силни геомагнитни бури
Автор: ИА Фокус 08:12Коментари ()9478
©
В четвъртък и петък  – 10 и 11 октомври, ще има много силни геомагнитни бури от степен G4. За това предупреждава Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Мощно слънчево изригване вечерта на 8 октомври е причината за очакваните геомагнитни бури.

Според данните на NOAA, заредените частици от това бързо изхвърляне на коронарна маса (плазма от короната на Слънцето) се движат със скорост около 1200-1300 километра в секунда. Така още до обед на 10 октомври е възможно частиците да достигнат и взаимодействат със земната магнитосфера.

От NOAA допълват, че "Няма да знаем характеристиките на явлението, докато не се приближи на около 1 милион и 600 хиляди километра от Земята, а неговата скорост и магнитен интензитет не бъдат измерени от сателитите DSCOVR и ACE. 

Много силни геомагнитни бури от степен G4 причиняват смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.

Метеочувствителните и хронично болните хора е възможно да изпитват дискомфорт, проблеми с кръвното налягане и главоболие, пише bTV.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Mnogo-silni-geomagnitni-buri-2292950
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.