Успехи и международно сътрудничество на ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров"
През последните години под ръководство на директора инж. Анета Чилингирова професионалната гимназия по механотехника "Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив продължава да утвърждава своето място като водещо професионално училище в България, с активна ангажираност в международни проекти и национални програми. Учениците и учителите участват в множество инициативи, които им предоставят безценни възможности за професионално развитие и личностно израстване.

През 2024 г. успешно приключиха два проекта, част от акредитации по програма "Еразъм+", които демонстрираха ангажираността на гимназията към иновативното образование и практическото обучение. Ученици от специалност "Автомобилната мехатроника" проведоха двуседмичен стаж по професията в Берлин. Те придобиха нови умения в съвременните технологии и добри практики от утвърдени специалисти в тази област.

Още шестима ученици имаха възможността да се обучават в Лисабон, където изучаваха Nо Code – революционен подход в разработката на софтуер, който позволява създаване на приложения без нужда от програмиране. Това им предостави конкурентно предимство на пазара на труда.

Учителите също имаха уникалната възможност да обогатят своите знания и да надградят уменията си чрез участия в квалификационни обучения в престижни европейски градове – Рим, Ница и Лисабон. Тези програми им предоставиха иновативни методи и подходи, които сега прилагат в преподаването, за да подготвят учениците за предизвикателствата на бъдещето.

Координаторът на програма "Еразъм+" за ПГМТ Фани Пейчева, която стои в основата на реализирането на проектите, тази година получи престижното отличие "Неофит Рилски“ за особени заслуги в областта на образованието. Това признание е символ за нейната отдаденост и професионализъм, както в в международното сътрудничество, така и в проектно-базираното обучение.

Фани Пейчева беше поканена като външен експерт от френското училище Lycée Martin Nadaud в град Тур. В резултат на това партньорство, в консорциум с още пет европейски училища, ПГМТ спечели проектът CLEVER по програма "Жан Моне“, който цели да насърчи европейските ценности и иновации в образованието.

Екипът на ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров“ продължава да развива партньорствата си на международно ниво и да утвърждава авторитета на модерно училище.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uspehi-i-mezhdunarodno-sutrudnichestvo-na-PGMT-Prof-Cvetan-Lazarov-2294935
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.