Нови възможности за българските производители на органични храни
©
Изложението Nordic Organic Food Fair & Natural Beauty & Health Show в Стокхолм, Швеция се превърна в модел за успешно сътрудничество между държавата и бизнеса в представянето на страната ни на търговски форуми в чужбина. Шест компании имаха възможността да покажат български органични храни на най-голямото изложение за биопродукти в Скандинавия.

На националния щанд на България в Изложбения център Kistamässan бяха изложени продукти на БУЛГАРКОНСЕРВ РУПИТЕ ООД, БЪЛГЕРИЪН УАЙЛД МЪШРОУМД ООД, ДЕРОНИ ООД, ФРУКТО СЛИВЕН АД, ХАРВЕСТА ЕООД И ЧЕРИ БЕРИ ЕООД. Българското участие бе организирано от Асоциация “Традиционни български консерви", с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ "Земеделие“.

Традиционните зеленчукови консерви: лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти; плодови нектари, сокове и компоти от праскови, сливи, кайсии, ягоди и вишни; медовина, биовино от арония, вино от черен бъз и плодови вина от малини и череши са част от продуктите, които имат възможност да навлязат на скандинавския пазар. Северният регион е 10-та по големина икономика в света и 5-та в Европа. С по-високия си БВП на глава от населението от която и да е друга страна от ЕС, това е привлекателен пазар за компании от целия свят.

Скандинавският регион е жаден за натурални и органични продукти във всяка област на потреблението: 72% шведските потребители казват, че устойчивостта влияе върху решенията им за покупка, 62 на сто от купувачите на хранителни стоки в скандинавските страни харчат повече за устойчиви опции, а 33% от северните потребители казват, че интересът им към устойчивостта се увеличава всяка година.

"Не е лесно стъпването на толкова фокусиран върху устойчивостта пазар, като този на север, но това е и голяма възможност за България - за първокласните ни продукти и чистата околна среда. Усилията, които полага асоциацията ни, подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ "Земеделие", както и помощта, която получихме от ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Стокхолм - Валентин Стоев, са важни първи стъпки, за да представим нашите продукти и вкусове на по-широка аудитория", сподели Антоанета Божинова - организационен секретар на Асоциация "Традиционни български консерви".

Специално обособена зона на изложението, наречена "Good Food Fair", представи голямо разнообразие от продукти с етичен произход. Фирмите по този начин получават допълнителна добавена стойност за продукцията си и отговарят на все по-засилващите се изисквания на потребителите. Освен да насърчи положителната промяна, беше поставено начало и на вълна от нови марки, продукти и авангардни иновации към събитието“, каза Антоанета Божинова. По думите й включването на български производители в тези тенденции показва общата ни амбиция да направим търговията на дребно по-етична и устойчива, и носи голям потенциал за компаниите при утвърждаване на доверието от страна на потребителите.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Novi-vuzmozhnosti-za-bulgarskite-proizvoditeli-na-organichni-hrani-2295820
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.