Смилянският боб е пред изчезване, пазарът е залят с ментета
© БНТ
Тази година килограм автентичен смилянски зрял боб струва 18 лева. Реколтата е с изключително качество, но количествата са ограничени. Много от производителите вече имат договорка за продажби преди още да е приключила напълно беритбата. 

Албена Хаджиева отглежда смилянски фасул вече близо половин век. За нея това трудоемко занимание е хоби, страст и допълнителни средства към пенсията. Тази година е отгледала 2,5 декара. Цената за килограм сега е 18 лева.

"Всички в района отглеждат фасул – кой за собствени нужди, кой за децата, кой за приятели“, казва пред bTV кметът на село Смилян Чавдар Червенков.

Противно на масовото схващане, смилянският фасул не е само гигант, а има и дребна разновидност, която е по-вкусна за чорба. С него готви и Албена Хаджиева.

Тази годината реколтата е по-скромна заради горещото време. 

"Продължително време имахме температури 38 градуса - цветовете падат и това намалява реколтата“, казва кметът на Смилян.

"Доволна съм. Едрият фасул се роди, но на ситния, като че ли не беше му годината. Роди се, ама малко – не е като друг път“, посочва Албена Хаджиева, производител на смилянски фасул.

Пазарът е залят с ментета под названието "смилянски фасул“ – те идват от Албания, Китай и Сърбия. 

Основната разлика с оригинала е вкусът.

"Вкусът на нашия фасул е по-маслен и по-бързо се уварява“, посочва Адреана Кехайова, служител на читалището в село Смилян. Смилянският фасул вирее в само около седем населени места по поречието на Арда с надморско равнище между 820 и 875 метра.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Smilyanskiyat-bob-e-pred-izchezvane-pazarut-e-zalyat-s-menteta-2295850
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.