Събират в Пловдив лекарства с изтекъл срок на годност
©
Стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност "Земята не пие лекарства“. Тя се организира от фармацевтичната кампания Boiron и Kaufland България в партньорство с Министерството на здравеопазването.

Целта на кампанията е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност, която застрашава човечеството.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове на паркинги на Kaufland България, на които гражданите ще могат да донесат своите лекарства с изтекъл срок на годност.

- Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10 до 18 часа в столичния квартал Младост 3 на хипермаркета от веригата на бул. " Филип Аврамов“№ 3.

- "Земята не пие лекарства“ ще посети Пловдив на 26 октомври от 10 до 18 часа на паркинга на Kaufland Христо Ботев – юг (ул. "Македония“ 97 Б).

- Последната спирка на пилотния проект ще е във Варна на 2 ноември в Kaufland Трошево – ул. Христо Смирненски № 2 от 10 до 18 часа.

За събирането, извозването и унищожаването на лекарствата организаторите са сключили договор с лицензираната фирма "Екосейф“, която има собствен инсинератор за обезвреждане на опасни отпадъци.

Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Subirat-v-Plovdiv-lekarstva-s-iztekul-srok-na-godnost-2303532
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.