Община Пловдив изхвърля от ведомствения апартамент шефа на летище "Пловдив"
Автор: Данислава Вълкова 08:15 / 20.10.2024Коментари ()4381
Комисията за настаняване на служители и граждани в общински жилища е решила да изгони директора на пловдивското летище Дойчин Ангелов от ведомствен апартамент тъй като вече 9 месеца го заема неправомерно. Съобщение за това беше качено на сайта на община Пловдив, видя Plovdiv24.bg. Издаването на заповедта за прекратяване на наемните правоотношения е на базата на вече взети две решения през годината - едното от 13 март, другото от 16 юни.

Припомняме, че Дойчин Ангелов зае апартамент в началото на мандата на Здравко Димитров, когато беше назначен за заместник-директор на общинско предприятие “Жилфонд". Жилището бе освободено от предишния наемател - заместник-кмета Розалин Петков, който с приключване на мандата на Иван Тотев напусна и общината. Тогава служители на ОП “Жилфонд" направиха ремонт с общински средства, въпреки че по Наредба наемателят е този, който се грижи за това, а според запознати жилището не е било за ремонт.

Според Наредбата на Община Пловдив в жилища от фонд "Ведомствен" се настаняват служители от администрацията на община Пловдив или звената на бюджетна издръжка, както и управители на търговски дружества със 100 % общинско участие в капитала. Като служител на друго държавно учреждение, каквото е летище “Пловдив", Дойчин Ангелов вече няма право да заема общинско жилище и да заплаща символичния наем, тъй като изпълнява длъжността директор на летище “Пловдив" след спечелен конкурс в началото на годината. Припомняме, че Дойчин Ангелов бе назначен за член на Съвета на директорите на "Летище Пловдив“ ЕАД до провеждането на конкурсна процедура през април 2022.

Съобщението за прекратяване на наемните отношения е публикувано на 9 октомври на сайта на общината. След изтичане на 7 дни е започнало производство по издаване на заповед  за прекратяване на наемните правоотношения за общинското жилище от фонд "Ведомствен“. 

Според цитирания в съобщението член на Закона за общинска собственост наемните правоотношения се прекратяват поради прекратяване на трудовите или служебните правоотношения на настанените във ведомствено жилище лица.

Съгласно наредбата Наемното правоотношение се прекратява със заповед на органа, издал настанителната заповед в случая на сегашния кмет - Костадин Димитров. В заповедта се посочват основанието за прекратяване на наемното правоотношение и срокът за опразване на жилището, който не може да бъде по-дълъг от един месец. Заповедта може да се обжалва по реда на АПК. Жалбата обаче не спира изпълнението на заповедта, освен ако съдът не разпореди друго.

В случай че в срока за опразване на обитаваното жилище същото не бъде освободено доброволно, кметът на района по местонахождение на жилището издава заповед за изземването му.

Малко преди днешното публикуване на статията ни Община Пловдив изтри съобщението за уведомление към Дойчин Ангелов и то не се вижда на страницата. Все още обаче е активен линкът към съобщението, което е публикувано на страницата на общината на 9 октомври 2024 година. 

Plovdiv24.bg откри и първото съобщение до Дойчин Ангелов от 13 август 2024 г., на което е видно, че той не е намерен на въпросния адрес, за да му бъде връчено решението на комисията. И двете съобщения може да видите в галерията ни или на линковете.

Надяваме се скоро казусът да намери своето решение, така че община Пловдив да успее да защити интересите и на гражданите, и своите собствени, както и стриктно да се спазват местните наредби и закони по отношение на настоящи, а в случая и бивши служители на администрацията.

Ако някоя от страните има становище, предоставяме възможността то да бъде дадено.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtina-Plovdiv-izhvurlya-ot-vedomstveniya-apartament-shefa-na-letishte-Plovdiv-2305268
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.