Експерт: Превишаването на скоростта далеч не е водещото нарушение за причиняването на ПТП
Автор: ИА Фокус 08:23Коментари ()2632
©
Тол системата разработи техническата възможност да засича средна скорост. Това стана ясно на проведена работна среща вчера в Националното тол управление. 

"Ние се надяваме освен да засичат с тези камери и да се глобява. По статистиката на МВР по-малко от два процента от причините за пътно-транспортни произшествия е превишената скорост. На 97% са поради несъобразена скорост. Несъобразената скорост изобщо не означава, че вие сте превишили скоростта“, заяви пред bTV Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

"Превишаване на скоростта е едно от водещите нарушения, но далеч не е водещото за причиняването на пътно-транспортни произшествия“, отбеляза тя.

По думите ѝ регистрирането на средна скорост означава скоростта, с която сте се движили от една до друга точка и ако тя превишава разрешените за магистрала 140 км/ч, шофьорите ще бъдат глобени.

"Стационарните камери обикновено имат локален ефект. Те правят превенция за намаляване на скоростта, където е точката с камерата“, обясни Диана Русинова.

Според нея системата е трябвало да се разгърне много по-широко, защото ефектът на средната скорост ще се загуби, ако шофьорите спират на бензиностанция, купуват си нещо и след това продължават – така забавят своето време на придвижване.

"Моят призив към МВР е да се борят с много други нарушения, които са много по-опасни от това дали някой е превишил с 10 км/ч скоростта“, посочи експертът.

Според нея неправилното престрояване на светофарите е много по-опасно. А състоянието на пътищата и асфалта е много пренебрегвано през последните години.

"Най-лесно е да се глобява за скорост“, каза Диана Русинова.


Още по темата: общо новини по темата: 246
25.10.2024 »
23.10.2024 »
22.10.2024 »
21.10.2024 »
21.10.2024 »
19.10.2024 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ekspert-Previshavaneto-na-skorostta-dalech-ne-e-vodeshtoto-narushenie-za-prichinyavaneto-na-PTP-2311517
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.