Млечните продукти, които ще имат нова маркировка, ще бъдат малко по-скъпи | ||||||
| ||||||
"При сиренето имаше досега един знак, който ориентираше хората - БДС, той отличава едни продукти от други, гарантирайки, че при тях се използва определена технология. БДС не гарантира, че е българско и родно. Новият стандарт Защитено наименование за произход допълва досегашния БДС с две нови изисквания - млякото, което е използвано за сиренето е 100% с български произход, както и че животните, дали това мляко, са хранени с поне 50 или 60% български фураж", обясни Богомил Николов от "Активни потребители". Кой ще гарантира дали се спазват изискванията? "Новият знак е по-български и прави сиренето по-българско, отколкото БДС досега. За да се гарантира спазването на тези изисквания, европейският механизъм предвижда двустепенен контрол. В момента са две оторизирани фирми, които действат на принципа на строителния надзор. Новият знак е гарант за още по-високо качество", уточни Николов пред Bulgaria ON AIR. Според него новият знак ще бъде от полза за животновъдите, тъй като част от преработвателите сега ще купуват повече българско мляко. "Разбира се, че маркираните продукти ще бъдат малко по-скъпи. Те се отличават единствено по-онова червено кръгче, което прилича на слънчоглед. Сега ще се ориентират още по-лесно, защото знакът е графичен. Много възможно е да останат и двата вида на пазара, което е по-добре за потребителите, защото ще имат още един вариант, от който да избират. Всеки е свободен да избира", подчерта Николов. В много случаи ресторантьорите не знаят, че използват имитиращи продукти, допълни той. |