Ресторанти принудени да махат деликатес от менютата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 14.11.2024Коментари ()10254
©
През последните години Гърция е изправена пред сериозни климатични предизвикателства, включително екстремни горещини, суши и горски пожари, което се отрази негативно на туристическия сектор на страната, който е важен източник на приходи за икономиката.

Сега под заплаха са мидите, популярно предястие в гръцките таверни. За втори път от три години рекордно високи температури на морската вода влияят негативно на събирането на миди в северната част на страната. Местните фермери отчитат 90% спад на улова през 2024 г., а следващата година може да бъде още по-лоша, съобщава The Independent.

Гърция, подобно на други средиземноморски страни, е особено уязвима от изменението на климата, което тази година доведе до необичайно високи температури, суши и горски пожари. Това също засегна много култури и доведе до необичайни увеличения на цените.

Екстремните климатични условия, причинени от глобалното затопляне, може да навредият сериозно на гръцката аквакултура. През юли 2024 г. страната преживя горещи вълни, които доведоха до температурите на морето в залива Термайкос, основната зона за производство на миди, да надвишава 30°C, а това е твърде горещо за мидите.

"Климатичната криза вече е тук… Ние сме много близо до колапса на отглеждането на миди в Гърция, така че държавата трябва да подкрепи производители.“ – каза Костас Кукарас, биолог, който изучава морските екосистеми.

Според Гръцката организация на производителите на аквакултури (HAPO) производството на ядливи водни организми в Гърция през 2021 г. възлиза на повече от 619 милиона евро, което прави страната третият производител в Европа след Франция и Испания. Гърция е един от основните производители на средиземноморски миди и изнася почти 20 хиляди тона, отгледани от малки семейни предприятия.

Toзи дeлиĸaтec cтaвa вce пo-ocĸъдeн в мeнютaтa нa pecтopaнтитe пopaди нaмaлявaщитe ĸoличecтвa. Дoĸaтo дpyги cтpaни ĸaтo Иcпaния cъoбщaвaт зa cмъpтни cлyчaи нa миди, cитyaциятa в Гъpция e ocoбeнo тeжĸa, тъй ĸaтo нeйнитe зeмeдeлcĸи дeйнocти ca cилнo лoĸaлизиpaни.

Сега много малки акваферми са на ръба на разрухата. Те искат държавна компенсация за изплащане на дългове, докато други търсят алтернативни източници на доходи.

"Страхуваме се. Ако това се повтори следващата година, ще се наложи да мигрираме и всичко, което сме направили през последните 30 години, ще бъде загубено.“ — сподели Сотирис Царос, който отглежда миди в малкото градче Кимина.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Restoranti-prinudeni-da-mahat-delikates-ot-menyutata-2337336
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.