Гастроентеролог: Ракът на дебелото черво е свързан и с начина на хранене | ||||||
| ||||||
"До един момент, до 20-годишна възраст, неправилното хранене не ни се отразява, но в един етап започват проблемите с червата, проблемите с храносмилането. Доста често при мен идват пациенти, които ми се оплакват, че имат подуване на корема, имат газове, не се чувстват добре, чувстват се доста изморени", посочи Георева. Тя е много против гладуването. Създала е режим, който е разделила на три фази – въглехидратен, белтъчен и мазнинен. "Давам трите компонента на организма, които той изисква, тъй като ако се отнеме един от компонентите, той започва да страда и след това, на един по-късен етап това се отразява върху нашето здравословно състояние. А целта ни е да се храним правилно, по правилния начин и по правилното време, за да може тялото ни да се чувства добре." По думите на специалиста затлъстяването означава предимно дисбаланс, т.е. организмът ни показва, че в някоя част от нас има проблем. Подуването, киселините, газовете – това е бичът на съвремието, т.нар. "синдром на дразнимото черво“, чиято честота все повече нараства. Както и ракът на дебелото черво – той е свързан не само с генетиката, но и с храненето. Той е трети в световен мащаб, а в България честотата му е на второ място сред мъжете, а при жените е на второ място след рака на гърдата. |