В Пловдивски регион стартира акция ''Светлина''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:08 / 04.11.2004Коментари ()937
Утре в Пловдивския регион стартира традиционната операция “Акция ''Светлина”. По време на операцията, която ще продължи до 20 ноември, служителите от Пътна полици и КАТ ще засилят контрола по изправността на осветителните системи и сигнализацията на автомобилите, велосипедите и каруците. Съвместно с представители на общинските власти ще се извърши оглед на уличното осветление и ще се изготвят конкретни предложения за допълнително осветяване на спирки, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези и други невралгични места. Ще бъде направен оглед и на вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка. Ако е необходимо, ще се изготвят предписания за възстановяването им на местата с най-голяма опасност за пътни произшествия, съобщиха от пресцентъра на РДВР - Пловдив.
Анализ на най-характерните пътно-транспортни произшествия, настъпващи през есенно-зимния период сочи, че най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци, главно мъжете на възраст над 50 години, носещите тъмни връхни дрехи, имащите опасния навик да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Най-много злополуки с пешеходци стават между 17.00 и 20.30 ч. Полицията съветва пешеходците да пресичат по възможност на осветени места и да не забравят, че шофьорът на приближаващия автомобил не ги вижда в същия момент, в който те виждат фаровете на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и да ги предпази. Голям риск предприемат и хора, които се движат пеша по пътното платно. В условия на намалена видимост за водачите е невъзможно да видят пешеходеца отдалече и да направят съответната маневра, за да не го блъснат, когато го настигнат. Ако се движите пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, тогава незабавно излезте от платното и изчакайте отминаването на автомобила, съветват от полицията. При гъста мъгла и обилен снеговалеж пешеходците в никакъв случай не трябва да се движат по платното, а при пресичане по заледена настилка да бъдат особено внимателни, защото има риск да се подхлъзнат и да попаднат под гумите на приближаващ автомобил. Обозначителните светлини са много важен предпазващ фактор. Ако децата ви се връщат по тъмно от училище, осигурете им дрехи със светлоотразителни елементи. Водачите на каруци непременно трябва да носят фенерче при движение по тъмно или да се обозначават.
КАТ напомня на водачите, че дори изгоряла крушка на стоп, мигач, габаритна светлина или особено на ляв фар, създават голяма опасност за злополука. Ако фаровете не са правилно регулирани, светят ниско и осветяват платното на по-късо от необходимото разстояние - това многократно увеличава риска да не забележите навреме и да блъснете пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация. Важен елемент от подготовката за зимния сезон са гумите с подходящ грайфер. Водачите не бива да забравят, че при условия на намалена видимост скоростта винаги трябва да е съобразена с възможността да спрат в зоната на видимостта. При преминаване покрай подлези и спирки да не забравят, че във всеки момент на платното може да се появи човек. Много опасно явление при движение с висока скорост по мокър път е т.нар. аквапланинг, когато автомобилът става неуправляем и се носи като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите. При мъгла и дъжд мокрото платно поглъща до голяма степен светлината на фаровете и видимостта силно се влошава. Тогава пешеходците гледат по-скоро надолу, отколкото настрани, към приближаващите автомобили и това увеличава риска от произшествия. В късна есен някои участъци от пътя като мостове и северни склонове са много коварни поради по-бързото си заледяване, а около водните басейни се образуват гъсти мъгли. Друг рисков фактор са пешеходците, движещи се по платното заради непочистени от сняг тротоари или деца, които просто се пързалят. Често при усложнени зимни условия се образуват задръствания заради нетърпеливи шофьори, които не изчакват реда си в колоната от автомобили, опитват се да я изпреварят и по този начин правят втора колона, с което задръстването става още по-голямо.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdivski-region-startira-akciya-Svetlina-2847
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.