Няма завишена радиация в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:29 / 11.11.2004Коментари ()1323
В периода от 5 до 11 ноември Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон не е отчела завишаване на радиацията както за североизточния регион, така и за цялата страна, съобщи правителствения пресцентър, цитирайки министър Филиз Хюсменова.
Направена справка показва, че няма повишени стойности на радиацията в данните, изпращани от румънска страна към Европейската система за обмен на радиологични данни, в това число и станциите около АЕЦ “Черна вода”.
На 7 ноември, след получаване на сигнал за възникнала авария на атомна електроцентрала, Българската агенция за ядрено регулиране и Агенция “Гражданска защита” незабавно провериха достоверността на информацията и направиха официални съобщения чрез медиите, че няма никакво основание за безпокойство на българското население. Същия ден Международната агенция за ядрено регулиране потвърди, че няма възникнала авария в нито една атомна централа по света. Едновременно с това бяха отправени официални запитвания до компетентните органи по ядрено регулиране на Румъния и Украйна, които потвърдиха, че няма възникнали аварии в техните атомни централи.
Изпълнителната агенция по околна среда следи денонощно състоянието на радиацията в страната чрез националната система за непрекъснат контрол. От системата се изпращат данни към постоянната Комисия за защита на населението при бедствия и аварии при Министерския съвет чрез Гражданска защита. Данните се изпращат и до аварийния център на Агенцията за ядрено регулиране, както и до Европейската система за обмен на радиологични данни (EURDEP) към Европейската комисия, се казва в прессъобщението.
Във връзка с регистрираната повишена консумация на йод вследствие слуховете за радиация от Министерството на здравеопазването предупредиха, че йодните продукти могат да доведат до тежки увреждания на здравето, затова гражданите не бива да предприемат самостоятелна профилактика с тях.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nyama-zavishena-radiaciya-v-stranata-2965
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.