Директори на пловдивски общински фирми вземат двойни заплати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:56 / 15.11.2004Коментари ()1702
Шефовете на пловдивските общински фирми "Ритон", "Градски транспорт" и "Митнически терминал" получават незаконно двойни възнаграждения - веднъж като изпълнителни директори и втори път като членове на директорските бордове, твърди общинският съветник от "Коалиция за Пловдив" Александър Константинов, цитиран от в-к "Монитор". Съветникът припомня, че това е забранено с изричен текст в Търговския закон. Надвзетите суми варирали между 3000 и 7000 лева на човек.
Печалбата на "Ритон" за 2003 година е била 4 000 лева, но директорът Светлозар Тодоров се е подписвал средно на месец срещу 1 200 лева заплата и над 500 лева за участие в борда, твърди изданието. Доведеният до фалит общински превозвач "Градски транспорт" е с дългове над 1.5 милиона лева, но тримата му шефове вземат средно по 1 000 лева. Добавката на изпълнителния директор за участието в борда е 527 лева. Заплатата на шефа на "Митнически терминал" ЕАД Добри Вълчев е около 1 500 лева, получава и допълнителни 650 лева. Във всички общински фирми бордовете на директорите са попълнени на квотен принцип с партийни активисти. Най-пъстро е ръководството на "Общинска охрана", където участват Димитър Керин - бивш независим съветник, Виктория Теленчева и Весела Русковска от СДС и съветникът от БСП Тодор Кръстев. 650 лева допълнително пък получава като надзорник в "Митнически терминал" шефът на правната дирекция в общината Антони Запрянов.
Общинари заявиха, че ще настояват за извънредна сесия, на която да се обсъди проблемът, допълва вестникът. Предложението им обаче първо трябва да мине ситото на правната комисия към общината. Според зам. кмета по стопанската политика в общината Атанас Славов обаче нарушение на закона няма.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Direktori-na-plovdivski-obshtinski-firmi-vzemat-dvoini-zaplati-3027
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.