4 лв за килограм пилешко месо ще плащат от утре смолянчани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:56 / 05.08.2007Коментари ()956
На цена от 4 лв за килограм ще предлагат производителите на пилешко месо продукцията си от началото на тази седмица, съобщи за радио "Фокус" - Смолян Димитър Бояджиев - член на управителният съвет на Съюза на птицевъдите в България и собственик на фирма "Кокоимпекс" - Смолян. В момента килограм пилешко месо в птицефермата се предлага между 3,70 лв. - 3,80 лв. Изходната цена няма да претърпи сериозни промени, ще се повиши средно с 0,20 лв за килограм пилешко, тъй като фирмата се съобразява с по-слабата финансова възможност на хората в региона и не може да си позволи да оскъпи драстично продукцията, уточни Димитър Бояджиев. Друг е въпросът каква надценка ще сложат търговците в смолянската магазинна мрежа.

Основният момент за увеличението на цените е високата цена и липсата на фураж. Като пример Бояджиев посочи, че миналата година фирмата се е снабдявала с фураж на цена от 0,15 - 0,18 лв за килограм, в момента покупната цена е надхвърлила 0,50 лв за килограм зърно. Освен това трудност се получава и при самото снабдяване с фураж от български производители. Фирмите търсят варианти да се сдобиват с чужда продукция, но самите доставки се бавят и това не се оказва най-удачният вариант за птицевъдите.
В близките дни смолянската фирма ще предлага яйцата на същите цени, както и до момента. Ако има увеличение, то ще се очаква от 15 август, каза още Димитър Бояджиев



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/4-lv-za-kilogram-pileshko-meso-shte-plashtat-ot-utre-smolyanchani-30398
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.